16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Stiri diverse

5.950 de copii vor merge la scoala in clasa I

Din cei 3.100 de prescolari din Mehedinti, care vor implini sase ani pina in toamna acestui an, peste 2.600 vor fi scolarizati. Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mehedinti a transmis Ministerului Educatiei si Cercetarii cifrele de scolarizare. Conform estimarilor inspectoratului, numarul de clase va creste in urmatorul an scolar, unul din motive fiind acela al scolarizarii copiilor de sase ani. Posturile de educatoare nu vor fi restructurate deoarece grupele de prescolari nu vor avea mai mult de 20 de copii. „Scolarizarea copiilor cu virste cuprinse intre sase si sapte ani este o cerinta obligatorie, facind exceptie numai copiii pentru care sint prezentate certificate medicale in care este precizata dezvoltarea psihomotorie a prescolarului care nu poate deveni elev. S-a tinut cont de faptul ca in planul de scolarizare din acest an vor fi cuprinsi toti copiii cu virste intre trei si cinci ani. In aceste conditii, s-a ajuns la concluzia ca din invatamintul prescolar vor trece in invatamintul primar aproximativ 30-35% din copii“, a spus Lucian Capitanescu, inspector general la ISJ Mehedinti. Comparativ cu anul trecut, cind au functionat 181 de clase I, in anul scolar 2003-2004, numarul claselor va creste la 297, cu 5.950 de elevi.

(F.L.)

Autoritate de Ordine Publica in Mehedinti

Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica Mehedinti, organism cu rol consultativ care functioneaza pe linga consiliul judetean, a prezentat, in prima sedinta din acest an, o informare despre activitatile desfasurate anul trecut de Inspectoratul Judetean de Politie Mehedinti, precum si programul de masuri privind strategia, directiile de actiune si obiectivele efectivelor inspectoratului pentru 2003. Obiectivul Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica Mehedinti este protejarea intereselor comunitatii si asigurarea climatului de siguranta publica, fiind constituita din reprezentanti ai Inspectoratului Judetean de Politie, sase consilieri judeteni, un reprezentant al Corpului National al Politistilor, un reprezentant al Corpului Gardienilor Publici si trei reprezentanti ai comunitatii.

(F.L.)

Traseul Bilvanesti – Balta, blocat de zapada

Drumul Judetean 670, pe traseul Bilvanesti-Balta, din Mehedinti, a fost blocat joi, din cauza zapezii viscolite. Pe unele portiuni de sosea, zapada are o grosime de peste un metru. Circulatia in zona a fost oprita si, potrivit directorului societatii de Drumuri si Lucrari Publice Mehedinti, Alexandru Patrascu, nu va putea fi reluata, pina cind utilajele nu vor interveni pentru deszapezire. Pe toate drumurile nationale din Mehedinti se circula in conditii bune.

(F.L.)

OJPC a inchis doua magazine din Motru

Doua magazine din Motru au fost inchise ieri de inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Gorj, patronul acestora fiind amendat cu 30.000.000 de lei. In cele doua unitati controlate, SC Gabriela si Market, au fost descoperite citeva zeci de kilograme de mezeluri expirate, dar si masline mucegaite, fursecuri, ceai, ciocolata, in afara termenului de valabilitate. In plus, intr-un frigider se afla placinta cu miros de motorina. Intrebati de unde provine mirosul placintei, angajatii magazinului au spus ca au zugravit de curind si mirosul de la uleiurile si vopselele folosite s-a impregnat in coca. Magazinele au fost inchise temporar.

(E.M.)

Amenajarea hidroenergetica a Jiului

Guvernul a aprobat realizarea amenajarii hidroenergetice a riului Jiu, pe sectorul Livezeni – Bumbesti Jiu. Finantarea lucrarilor, in valoare de 90 de milioane de dolari, va fi asigurata din fondurile HIDROELECTRICA Bucuresti, credite bancare si alte fonduri legale. Proiectul, realizat de Institutul de Studii si Consultanta Energetica Bucuresti, se intinde pe patru ani si are ca obiectiv realizarea a doua hidrocentrale cu aductiune subterana, in punctele Dumitra si Bumbesti. Dupa organizarea licitatiei pentru stabilirea constructorului, lucrarile vor debuta simultan pe patru santiere, unde vor lucra peste 1.000 de oameni, majoritatea mineri disponibilizati.

(E.M.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS