22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPierderea navetei Columbia pune in pericol programul spatial american

Pierderea navetei Columbia pune in pericol programul spatial american

Accidentul navetei Columbia a ridicat semne de intrebare cu privire la programul spatial derulat in Statele Unite, previziunile oscilind intre intensificarea cercetarilor si o posibila diminuare a eforturilor destinate explorarii spatiului cosmic, relateaza Financial Times. O serie de analisti au apreciat ca tragedia navetei Columbia reprezinta primul test privind eficienta deciziei NASA, adoptata la mijlocul anilor ‘90, cind autoritatile au decis sa privatizeze activitatile de productie a navelor spatiale, care au fost prelute de grupurile Boeing si Lockheed Martin.

Prima reactie politica de la Washington i-a sugerat presedintelui american George W. Bush ca va beneficia de sprijinul tuturor fortelor politice pentru a intensifica cercetarile programului spatial. In acest caz, NASA trebuie sa isi modifice strategia si sa isi extinda resursele financiare. Accidentul navetei Challenger, in 1986, a avut un efect mai puternic decit tragedia de la sfirsitul saptaminii trecute, pentru ca a fost prima nava spatiala pilotata de un echipaj uman care a fost pierduta in timpul misiunii.

Dupa tragedia Challenger, atit guvernul de la Washington, cit si agentia spatiala NASA au reluat cursul normal al operatiunilor. Endeavour a fost lansata doi ani mai tirziu, iar costurile programului respectiv s-au ridicat la doua miliade de dolari. Analistii considera ca de aceasta data va fi mai greu. In primul rind, specialistii nu dispun de componente utilizabile din naveta Columbia, ceea ce inseamna ca SUA ar trebui sa investeasca citeva miliarde de dolari pentru a relua proiectul de la zero.

Desi acestia sint constienti de pericolele la care se expun, moartea a doua echipaje in 113 zboruri depaseste procentul de risc acceptabil estimat de cei mai pesimisti experti. NASA a apreciat ca riscul pierderii de vieti omenesti se ridica de la 1 din 100 la 1 din 250 de misiuni spatiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS