10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEdilii Craiovei trateaza zapada cu manusi

Edilii Craiovei trateaza zapada cu manusi

Craiova a fost din nou acoperita de zapada in noaptea de simbata spre duminica. Ar fi a treia oara in ultima luna si a patra oara de cind a inceput sezonul rece, daca e sa punem la socoteala si ninsoarea din prima jumatate a lunii noiembrie. De fiecare data pina acum, autoritatile au fost luate prin surprindere si reactia lor s-a asemanat unei terapii naturiste: asteptam sa treaca. Zapada de pe strazile orasului nu s-a dat batuta decit pentru a lasa loc poleiului. Atunci cind, saptamina trecuta, meteorologii anuntau caderi masive de zapada in sudul tarii, primarul Vasile Bulucea declara la un post de televiziune ca acum va fi altfel. Sutele de craioveni nevoiti sa renunte ieri la autoturisme s-au convins ca, prin aceste cuvinte, primarul anticipa pacalelile de 1 aprilie. Cind, Doamne ajuta!, afara va fi cald si bine.

A inceput sa ninga pe la opt seara. O ora mai tirziu, se putea observa ca e vorba de mai mult decit citiva fulgi rebeli. In jurul orei 22.00, chiar a batut un pui de viscol. Pina la miezul noptii, stratul de zapada era de aproximativ zece centimetri. Reporterii GdS au strabatut strazile Craiovei pina spre zori, incercind sa-si intilneasca privirea cu mesianica faptura a vreunui utilaj de deszapezire. Ar fi trebuit sa fie o treaba usoara, dar „lama“ a stiut sa se fereasca de noi pina la cinci si jumatate dimineata: trecusera aproape zece ore de cind incepuse sa ninga.

Din fericire, putine masini au circulat in acest interval de timp. Taximetristii, in schimb, nu pridideau cu ironiile la adresa primarului Vasile Bulucea si a Comandamentului de deszapezire care functioneaza in cadrul Primariei Craiova.

„Noi incercam sa cistigam un ban cinstit si Bulucea isi bate joc de noi. Au scos lama abia pe la cinci, iar material antiderapant- deloc“, a spus Ilie P., sofer la firma PMI, in timp ce astepta un client in fata garii.

Utilajul de inzapezire revine

Aratam, inainte de Craciun, cum autoritatile locale au inventat „utilajul de inzapezire“. Era vorba atunci de o traditionala lama care, trecind pe linga o Dacie care derapase, in loc sa dea o mina de ajutor la scoaterea masinii din sant, a ingropat-o cu totul sub nameti. Iata ca utilajul de inzapezire si-a facut din nou treaba, de data aceasta chiar pe una din principalele artere ale Craiovei. Locatarii blocurilor de pe strada A.I. Cuza si-au gasit ieri- dimineata masinile acoperite de omat. Ca sa poata pleca la drum, oamenii s-au inarmat cu rabdare si au facut ceva conditie fizica dind la lopata. Lesne de inteles ca zapada aruncata de utilaj pe autoturisme a ajuns inapoi in strada.

Salvarea din nameti

Daca in Craiova situatia nu era prea buna, in judet era dezastruoasa. O ambulanta a ramas inzepezita ieri, in jurul orei 13.00, in satul Ciutura. Masina, care trebuia sa ajunga la un bolnav din satul Dragotesti, aflat in coma, a reusit cu greu sa iasa dintre nameti. Si chiar sa ajunga la solicitare, dupa un ocol de citiva kilometri. „La solicitarile din judet avem intirzieri de circa 30 de minute, iar in oras, de 15-20 de minute. Daca vineri aveam probleme cu poleiul, acum avem probleme din cauza nametilor“, a spus un angajat al Serviciului de Ambulanta Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS