3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTVR a furat Revelionul

TVR a furat Revelionul

Un tinar craiovean, Daniel Belu pe nume, sustine ca a fost tras in piept fara menajamente chiar de televiziunea publica. El numeste „furt intelectual“ gestul celor de la TVR, care, in urma unui pseudoconcurs de proiecte pentru emisiuni, desfasurat sub sigla „Bursa Ideilor“, i-ar fi preluat si periat ideile, pentru a le include apoi in programul de Revelion. Asta fara a-i cere acordul si, mai mult, fara a-i adresa macar un singur cuvint de multumire. Asa se face ca, in noaptea de 31 decembrie, trioul de vedete Andreea Marin – Cosmin Cernat – Raluca Moianu se va misca prin platourile TVR dupa indicatiile premiantului fara premiu. Daniel Belu gaseste ca este incorect ca oameni de afaceri precum Valeriu Lazarov sa se acopere de bani si glorie folosindu-se de ideile sale, in timp ce el este uitat in anonimat. Atit de incorect, incit le promite celor de la TVR ca-i va plimba o vreme prin salile de judecata. Intre timp, Daniel nu se va dezlipi de micul ecran in noaptea de Anul Nou, urmarind cu sufletul la gura emisiunile postului national, pentru a se convinge exact in ce masura ideile sale au fost transpuse in practica. Iar „Bursa Ideilor“ isi justifica astfel pina la ultimul leu banii investiti in anunturile publicitare, pentru ca, iata, a si cistigat pentru TVR un telespectator fidel.

Un tinar isi incearca norocul…

Societatea Romana de Televiziune (SRT) publica, in numerele din 17, 18 si 19 septembrie ale cotidianului National, un anunt prin care populariza lansarea, sub genericul „Bursa Ideilor“, a unui concurs de propuneri de format pentru diverse productii de televiziune, cit si pentru Revelionul 2003. Plicurile cu proiecte urma sa fie trimise prin posta, la sediul TVR, pina la 1 noiembrie. Daniel Belu decide sa-si incerce norocul si schiteaza formatul pentru vreo duzina de productii, dintre care pastreaza numai patru, care urma sa fie trimise pe adresa TVR. Careul de propuneri creiona trei emisiuni – Pariul, Romania Live si De-a lungul Dunarii -, precum si programul pentru Revelionul acestui an.

„Am expediat materialele prin posta, la TVR. Confirmarea de primire mi-a sosit pe 2 octombrie, chiar de la Registratura televiziunii“, explica Daniel de ce este convins ca proiectele sale au ajuns in miinile organizatorilor la timp. De acum, tinarul craiovean asteapta nerabdator rezultatele

…iar TVR ii pregateste o surpriza

Se scurg insa doua luni si jumatate in care TVR nu mai aminteste nimic despre „Bursa Ideilor“. Noutatile apar abia pe 19 decembrie, si nu direct de la organizatori ori prin intermediul Nationalului; un alt cotidian, respectiv Evenimentul Zilei, este cel care-l pune pe Daniel in fata unor – vorba Andreei Marin – nesfirsite surprize-surprize. In pagina 19 a publicatiei, craioveanului ii sare in ochi, cosmetizata in articol de presa, o reclama a programului TVR pentru noaptea de Anul Nou. Cum acestea erau primele informatii care-i ajungeau in fata ochilor dupa atit de mult timp, Daniel citeste pe nerasuflate si simte cum indignarea ii creste cuvint dupa cuvint. Sub titlul „Revelion pe model spaniol la TVR“, citeva rinduri ii suscita interesul mai mult decit toate concurentului la „Bursa Ideilor“, iar noi le citam intocmai: „In noaptea dintre ani, Andreea Marin, Cosmin Cernat si Raluca Moianu vor putea fi vazuti de telespectatori in ipostaze inedite. De exemplu, s-ar putea sa-l vedeti pe Cosmin Cernat prezentind «Iarta-ma»…“ Ori este momentul sa revenim la proiectul pentru Revelionul 2003 intocmit de Daniel. El le propunea producatorilor TVR, pentru orele 23.00, 00.35 si 02.00, parodieri de o jumatate de ora ale emisiunilor consacrate ale postului, respectiv „Surprize, surprize“, „Iarta-ma“ si „Ploaia de stele“. Pura coincidenta ar fi fost poate posibila; in conditiile in care craioveanul trimisese in miinile celor de la TVR formatul de program cu pricina, ea devine totusi greu de inghitit.

O idee de succes…

Nu stim daca ideea parodierii celor trei emisiuni va face valuri in rindurile audientei TVR. Cert este ca, sub titlul cu litere de-o schioapa „Revelionul lui Lazarov“, TV Mania, o revista de profil, gaseste seducatoare initiativa si inscrie la rubrica Puncte de atractie „inversarea rolurilor de catre Raluca Moianu, Andrea Marin si Cosmin Cernat, care vor prezenta alte emisiuni decit acelea care i-au consacrat“. Valeriu Lazarov este patronul firmei „Prime Time“ si unul dintre coproducatorii programului de Revelion, alaturi de TVR si Primaria Sectorului 5. In rest, nici un minim semn de apreciere pentru acei telespectatori fideli postului, care si-au adus si ei o – sa-i spunem modesta – contributie. Iar asta l-a determinat, se pare, pe Daniel Belu sa actioneze SRT in instanta.

„Eu le-am propus sa parodieze «Surprize, surprize», «Iarta-ma» si «Ploaia de stele». La fel si evitarea programarii unui film artistic inainte de orele doua. Si acum TVR sustine ca formatul programului apartine firmei «Prime Time» si lui Valeriu Lazarov, in timp ce eu pot dovedi ca ideea imi apartine mie, fiindu-le transmisa prin posta inca din data de 30 septembrie. In schimb, Lazarov cistiga milioane de dolari cu formatul meu. Daca n-au bun-simt, nu pot decit sa-i dau in judecata!“, exclama indignat Daniel Belu.

…si o inselatorie curata

Desigur, la o lecturare punct cu punct a anuntului publicat de SRT in National, se observa ca organizatorii au fost suficient de prudenti pentru a nu-si asuma nici o obligatie. Textul este sec si, se poate spune, cit mai curat posibil. Iar „Bursa Ideilor“ imbraca un statut ambiguu, undeva intre concurs fara premiu si sondaj iesit din tipare. „SRT anunta deschiderea Bursei Ideilor la TVR. Toti cei care accepta provocarea sint invitati sa depuna la sediul TVR, in plic inchis, proiectele si propunerile de format pentru: productii de televiziune, Revelion 2003“, glasuieste mieros anuntul, fara a preciza daca ideile cu pricina vor fi preluate ori ba, iar posesorii lor vor primi in schimb fie si cele mai zgircite cuvinte de apreciere. „Daca organizatorii au numit-o «Bursa», atunci, sa fie clar, ideile sint marfa si, ca la orice bursa, vinzatorii trebuie sa ia ceva in schimb. Fie si simbolic“, e de parere Daniel. Ce ar trebui sa stie el, ca absolvent de Stiinte Economice, este ca la o bursa mai exista si speculantii, cei care cistiga uneori in detrimentul altora. Daca judecam formal, SRT nu a gresit cu nimic. Nici o promisiune nu a fost incalcata, pentru ca nu a fost facuta, de la bun inceput. Insa, nu avem neaparat in fata o problema ce se impune tratata in termeni specifici, de cod juridic ori de rating. Este, mai intii de toate, una de moralitate. Moral ar fi fost ca acelasi TVR care a gasit resursele pentru a-si populariza „bursa“ sa investeasca un minim de cinste si sa publice in paginile cotidianului cu pricina, sau ale oricarui altul, si o lista cu cele mai inspirate idei. Carora sa le asocieze numele autorilor – pentru ca vor mai fi fost si altii ca Daniel Belu – si o vorba de multumire. Macar atit.

TVR refuza replica

Am incercat, fireste, sa obtinem si un punct de vedere oficial al Societatii Romane de Televiziune. Ocazie cu care am inrosit, timp de patru zile, firul ce se oprea in cabinetul presedintelui Valentin Nicolau. Care, dupa cum graia prin telefon de fiecare data o voce placuta si feminina, era prins pina peste cap cu probleme de sezon. Am insistat totusi, cu convingerea ca Nicolau ar fi reusit sa clarifice lucrurile si sa ne prezinte povestea delicata a „Bursei Ideilor“ cu tot cu amanuntele care poate lipsesc. Sa ne spuna, de exemplu, ca n-a fost vorba decit de-o problema de sincronizare, iar concurentii inspirati care si-au trimis proiectele pe adresa TVR urma sa fie contactati. Sa li se adreseze o vorba buna si, mai stii, sa fie amintiti si pe post. Tot ce am reusit, de-abia ieri, a fost promisiunea aceleiasi voci placute ca presedintele va fi informat, iar noi, contactati telefonic in cursul aceleiasi zile. Ca nu s-a intimplat asa, nu sintem noi de vina. Nu ne-am schimbat numarul de telefon si, oricum, asteptam si de-acum inainte un eventual drept la replica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS