3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTony Blair, candidatul ideal pentru functia de presedinte UE

Tony Blair, candidatul ideal pentru functia de presedinte UE

Premierul britanic Tony Blair este candidatul preferat de danezi pentru functia de presedinte al Uniunii Europene (UE) dupa extindere, in cazul in care sistemul actual al presedintiei prin rotatie ar fi suprimat, se arata intr-un sondaj PLS Ramboell, publicat ieri de Jyllands-Posten.

Potrivit sondajului, 23 la suta dintre cei intervievati l-ar desemna pe Tony Blair ca presedinte UE, dintre cei sase candidati propusi.

Premierul danez Anders Fogh Rasmussen ar fi ales la conducerea UE de 22 la suta dintre persoanele chestionate. Pe locul trei, dar la o distanta cosiderabila, se situeaza cancelarul german Gerhard Schroeder (noua procente), urmat de presedintele francez Jacques Chirac (patru procente), de premierul spaniol Jose Maria Aznar (doua procente) si de primul ministru italian Silvio Berlusconi (un procent).

Conform rezultatelor, 2 la suta dintre subiecti ar alege un alt candidat, pe care nu l-au nominalizat, iar 38 la suta nu s-au pronutat in acest sens. Cu toate acestea, 55 la suta dintre danezi prefera sistemul actual al presedintiei prin rotatie, 25 la suta doresc sa il inlocuiasca cu un sistem bazat pe alegerea unui presedinte desemnat pentru mai multi ani, iar 20 la suta sint indecisi.

Sondajul realizat in perioada 4-7 noiembrie pe un esantion de 996 de persoane, a aratat ca 40 la suta dintre intervievati se opun schimbarii numelui Uniunii Europene, idee propusa de presedintele Conventiei pentru Viitorul Europei, Valery Giscard d‘Estaing.

Alti 25 la suta dintre subiecti prefera denumirea Europa Unita, urmata de Comunitatea Europeana (17 la suta) si Statele Unite ale Europei (sase la suta), in timp ce 13 la suta dintre cei intrebati nu prefera nici una din aceste formulari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS