16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomania - mai putin atractiva pentru refugiati

Romania – mai putin atractiva pentru refugiati

Romania ramine mai putin atractiva pentru refugiati (proveniti mai ales din tarile lumii a treia), acestia considerind tara noastra doar o zona de tranzit catre statele dezvoltate, a declarat ieri chestorul Vasile Dragoi, seful Oficiului National pentru Refugiati.

„Rata de recunoastere a unei forme de protectie pentru strainii care au depus o cerere la Oficiul pentru refugiati a fost anul trecut de numai cinci procente. Aceasta rata scazuta este cauzata mai ales de faptul ca Romania a fost si este vazuta in continuare ca o tara de tranzit si nu una de destinatie, astfel incit interesul solicitantilor de azil de a ramine pe teritoriul tarii noastre este extrem de scazut“, a precizat Dragoi. In anul 2001, Oficiul pentru refugiati a inregistrat 2.431 de cereri pentru recunoasterea statulului de refugiat, insa doar putin peste o suta dintre solicitanti au fost agreati de autoritatile romane.

Majoritatea solicitantilor de azil provin din tari asiatice (Irak, Somalia, India, Iran, Pakistan, Palestina, Sudan), insa recordul de cereri s-au inregistat din partea celor care au parasit Afganistanul. De altfel, potrivit anuarului cu date statistice despre refugiati – lansat ieri de autoritati – afganii reprezinta o treime din totalul refugiatilor din intreaga lume.

Potrivit datelor din anuar, la nivel mondial exista acum peste 22 de milioane de refugiati, majoritatea solicitind azil in state puternic industrializate. Yoichiro Tsuchida, reprezentantul in Romania al Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati, a declarat, in acelasi context, ca numarul persoanelor care cer statut de refugiat a inregistrat o scadere in ultimii zece ani, la nivel mondial. Reprezentantul in Romania al Comisariatului sustine ca tarile mai putin dezvoltate sint cele care acorda cel mai usor azil politic.

„Realitatea este ca sapte din zece refugiati sint acceptati mai usor de tari in curs de dezvoltare, insa acestia prefera totusi tarile industrializate“, a precizat Tsuchida. El a adaugat ca fluxul cel mai mare de repatrieri s-a inregistrat in Afganistan, peste un milion 1.700.000 de persoane revenind din tarile vecine. Mai mult, cea mai mare migratie a fost inregistrata in tarile asiatice. Chestorul Vasile Dragoi a mai afirmat ca, in ultimii zece ani, numarul romanilor care cer azil politic in alte state a scazut considerabil, de la 25.000 in 1992, la aproape 6.000 in prezent. Cele mai multe cereri erau inregistrate in Germania.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS