13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProtest al angajatilor Uzinei Mecanice Sadu

Protest al angajatilor Uzinei Mecanice Sadu

Aproximativ 600 de angajati ai Uzinei Mecanice Sadu au protestat ieri la prinz, impotriva intentiei administratiei de a face noi disponibilizari. Muncitorii au organizat un miting de protest in localitate, mergind pe jos peste doi kilometri, pe Drumul European 79, circulatia rutiera desfasurindu-se pe un singur sens. Liderul sindical din cadrul Uzinei, Gheorghe Bujor, a precizat ca uzina are, in prezent, suficiente comenzi incit in anul 2003 sa nu mai fie facute disponibilizari. Acesta a precizat ca, in cazul in care personalul va fi redus in continuare, cei care ramin fara locuri de munca trebuie sa beneficieze de plati compensatorii- de 36 de salarii brute pe ramura, leafa medie in uzina fiind de circa 6 milioane lei. Sindicalistii resping, astfel, oferta guvernului, care le-a propus 24 de salarii medii pe economie.

Mitingul muncitorilor s-a incheiat fara incidente. Uzina Mecanica mai are acum circa 2.300 de angajati, in urma cu zece ani numarul muncitorilor fiind de zece ori mai mare. Tot ieri, peste 300 de angajati ai Uzinei de Produse Speciale Fagaras au participat la un miting de protest in fata Clubului Muncitoresc din localitate, nemultumiti de nivelul salariilor, care a fost stabilit printr-un act normativ. Guvernul a modificat, printr-o Ordonanta de Urgenta, OU 95/2002 privind industria de aparare.

Potrivit actului normativ, fondul necesar pentru salarizarea personalului aflat in aceasta situatie se va determina luindu-se in calcul procentul de 75% din salariul mediu brut pe economie din luna anterioara celei in care se efectueaza plata. De asemenea, personalul disponibilizat in baza programelor de restructurare aprobate ca urmare a reorganizarii unitatilor din industria de aparare vor primi indemnizatie de somaj si un venit lunar egal cu diferenta dintre salariul mediu net pe economie din luna anterioara disponibilizarii si nivelul indemnizatiei de somaj. Actul normativ aprobat miercuri mai stabileste ca, pentru luna ianuarie 2003, numarul maxim de salariati care beneficiaza de aceste prevederi sa fie de 17.537 .

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS