13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn adolescent a murit in chinuri groaznice

Un adolescent a murit in chinuri groaznice

Un tinar de numai 16 ani a murit in chinuri groaznice, dupa ce plagile de pe trup i-au fost invadate de viermi. Poate ca baiatul ar mai fi avut o sansa daca medicul care l-a tratat ar fi admis ca este depasit de caz si i-ar fi lasat pe altii sa-si faca meseria asa cum trebuia.

Tibi Lisita, de 16 ani, din comuna Hurezani – Gorj, a ajuns in urma cu doua luni la Spitalul Clinic nr. 1 din Craiova cu arsuri de gradele III si IV dupa ce o butelie de aragaz a explodat in apropierea lui. Tinarul a stat in Sectia de terapie intensiva (ATI) avind arsuri pe 65 % din suprafata corpului. Pentru ca starea pacientului s-a inrautatit, iar posibilitatile de plastie nu existau la spitalul din Craiova, medicii au decis miercurea trecuta sa il transfere pe baiat la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ din Bucuresti. Insa, la nici o saptamina de la internare, plagile au fost invadate de viermi, iar Tibi Lisita a murit in chinuri groaznice.

Medicii din Bucuresti sustin ca Tibi Lisita trebuia adus la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ imediat dupa ce a fost stabilizat in Sectia ATI deoarece la Craiova nu exista un dermatom si deci nu se pot face grefe de piele. „Pacientul a venit in stare critica la noi, cu plagile pline de larve. Asa ceva nu am mai vazut de foarte mult timp. Unui bolnav care e ars pe 65% din suprafata corpului i se face toaleta plagilor zilnic. La Craiova s-a facut de doua ori pe saptamina“, a spus dr. Simona Stoicescu, medicul de garda de la Spitalul „Grigore Alexandrescu“, Sectia arsi – Bucuresti. „Trebuia

sa-l trimita la Bucuresti mult mai devreme decit au facut-o. Cind a ajuns la noi starea lui era degradata si nu se mai putea face nimic. A mai existat o solicitare din partea lor si i-am refuzat pentru ca Sectia de arsi era in renovare, insa chiar si atunci era mult prea tirziu. Dupa 40 de zile trebuia adus la noi. Ei l-au adus dupa 60 de zile“, a mai spus dr. Simona Stoicescu.

Suspiciuni, suspiciuni

Toata lumea pare ca stie despre ce este vorba, insa evita subiectul pentru ca de cazul Tibi Lisita s-a ocupat dr. Corneliu Sabetay, seful Clinicii chirurgie, ortopedie pediatrica din cadrul Spitalului Clinic nr. 1 Craiova.

Medicii craioveni din Sectia de terapie intensiva sustin ca s-a facut tot ce a fost omeneste posibil pentru ca Tibi sa supravietuiasca, mai ales ca starea lui a fost critica inca de la internare.

„Cit timp a stat la noi au existat momente cind am crezut ca il pierdem, insa de fiecare data si-a revenit. Noi ne-am straduit sa-l mentinem in viata. Cind a plecat de la noi, starea lui se degradase. S-a mai incercat o data trimiterea lui la Bucuresti, insa Sectia de arsi era in renovare“, a spus dr. Anca Malos, medic specialist ATI.

Responsabilitatea curatarii si pansarii plagilor a revenit personalului din subordinea dr. Corneliu Sabetay. Acesta a refuzat categoric sa vorbeasca despre cazul lui Tibi Lisita, sustinind ca o va face doar in prezenta directorului spitalului, a sefului Clinicii de chirurgie plastica si a celui de la ATI, deoarece „toti cunosc situatia si stiu cu ce probleme se confrunta spitalul“.

„Cerem de mai multi ani un dermatom. Costa doar 5.000 de dolari. Am facut comanda de curind, avind acest caz sub observatie. Ne-am gindit ca poate asa vor fi nevoiti sa il cumpere. Insa nu stiu de ce comanda nu a fost onorata“, a precizat dr. Corneliu Sabetay.

Desi ar fi trebuit sa aiba un cuvint greu de spus in cazul lui Tibi Lisita, dr. Horia Pirvanescu, seful Clinicii de chirurgie plastica din cadrul Spitalului de Urgenta Craiova, nici macar nu a fost consultat. Intrebat cum de a fost posibil ca tinarul sa ajunga la Bucuresti cu ranile pline de viermi, acesta a declarat ca nu isi aduce aminte de pacient: „Nu imi aduc aminte de el din simplul motiv ca a fost pacientul domnului Sabetay. Chiar daca avea arsuri grave de piele, a fost ingrijit de dr. Sabetay. Pe mine nu m-a intrebat nimeni nimic despre acest pacient“.

In jurul acestui caz exista prea multe suspiciuni si se pare ca ambitiile si orgoliile profesionale au fost puse mai presus de viata tinarului de numai 16 ani din Hurezani – Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS