9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj50.000 de dolari asteapta sa fie dezgropati

50.000 de dolari asteapta sa fie dezgropati

Intr-o curte parasita din Zaicoiu, comuna Danciulesti, zace mincata de rugina o masina fabricata in anii ’30. Este a nimanui si valoreaza peste 50.000 de dolari. De peste 15 ani, automobilul nu a mai fost pus in functiune, citiva oameni din sat construindu-i un fel de cotet care sa-l apere de ploi, vint sau, poate, priviri curioase. Multe nu se stiu despre istoria acestei masini – cine a cumparat-o, cind, de unde, cui apartine acum – iar cei din partile locului nici nu par a da prea mare interes subiectului. Suspiciosi, tematori sau, pur si simplu, nestiutori, satenii fie ridica din umeri, fie se enerveaza subit si raspund in doi peri. Si chiar daca povestea nu este atit de misterioasa, cum lasa impresia, macar interesanta tot este.

Se pare ca este vorba de un Fiat fabricat in 1937. Prin anii ’70-’80 a fost adus in sat de un italian, Bruno, abia casatorit la acea vreme cu una din fiicele lui Iorgu Rosca din Zaicoiu. Unii spun ca italianul ar fi fost director la Fiat, altii ca ar fi fost portar la o echipa de fotbal din Torino. Oricare ar fi fost ocupatia lui, cert este ca a venit in Gorj, s-a insurat, iar la putina vreme a plecat cu familia in Italia. Neputind sa scoata masina din tara, a lasat-o socrului sau. Anii au trecut, copiii lui Iorgu au plecat in Canada, Italia, Ploiesti, batrinii au murit. Casa a ramas in grija unei familii din sat – Ghelmegeanu – si, fireste, masina. De atunci, nimeni nu a mai venit sa se intereseze de averea lui Rosca.

Ilie Ghelmegeanu spune ca ar mai fi trecut Bruno, acum vreo citiva ani, cu copiii, dar la masina nici nu s-a uitat. Ar fi incheiat atunci niste acte prin care Ghelmegeanu era imputernicit sa supravegheze mosia. De atunci, familia lui Ilie dispune dupa cum pofteste de ce a avut odata Iorgu. „Mai vorbim cu baiatul lui care acum e in Ploiesti. Ale lui sint, de fapt, toate: si casa, si pamintul, si masina. Noi nu putem sa facem nimic cu ele“, spune Ilie. De facut, s-ar face multe. S-ar vinde masina, spre exemplu, valoarea ei fiind destul de mare la ora actuala. Sau ar putea fi donata unui muzeu, date fiind marca, anul fabricatiei si starea in care se afla. Ar putea fi reparata si reconditionata, facind furori pe ulitele Gorjului. Dar pentru ca lucrurile sa poata fi puse in practica, este nevoie de o informare corecta. In Zaicoiu, nimeni nu pare dispus sa informeze: ori n-a auzit niciodata de comoara ingropata pe jumatate intre scinduri si cartoane, ori pune piedici oricui vrea sa afle ceva. A cui este masina acum? Nu se stie, Canada e departe, Italia – la fel, iar la Ploiesti nu se da nici un nume de legatura. Care este valoarea exacta a Fiatului din ’37? Nu se stie, pentru ca nimeni autorizat nu a vazut-o. Familia Ghelmegeanu o tine sub cheie. Pina cind intrebarile vor primi si raspunsuri, automobilul de culoare neagra, decapotabil, cu roti spitate, fabricat in anii ’30, avind numarul de inmatriculare 1-PH-2946, rugineste intr-o curte din Zaicoiu, comuna Danciulesti – Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS