20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalParteneriatul public-privat in spitalele de stat

Parteneriatul public-privat in spitalele de stat

Aproximativ zece spitale din Bucuresti vor deveni unitati sanitare pilot pentru aplicarea programului de parteneriat public-privat in clinicile de stat, realizat cu sprijinul Bancii Mondiale, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Daniela Bartos, ministrul sanatatii si familiei.

Primele trei unitati sanitare in care programul va fi aplicat, chiar din 2002, vor fi nominalizate saptamina viitoare, ele facind parte dintr-un grup de 12 unitati sanitare selectate pentru acest parteneriat. Sase unitati sanitare au fost alese pentru management privat al unui spital public (Ana Aslan, Polizu, Fundeni, Colentina, Pantelimon, Cantacuzino),opt pentru privatizare colectiva partiala (aripa privata colocata: Ana Aslan, Polizu, CC Iliescu, Spitalul Universitar, Bagdasar, Cantacuzino, Pantelimon, Sarbu- fost Giulesti).

De asemenea, in patru spitale vor fi privatizate anumite servicii clinice de specialitate (externalizarea unor servicii): Spitalul Universitar, Fundeni, Sf.Ioan, Bagdasar. In plus, mai multe spitale se pot asocia in vederea utilizarii in comun a unor firme pentru servicii auxiliare (externalizare in comun pentru mai multe spitale a unor servicii auxiliare) Fundeni-CC Iliescu-Oncologie; Bagdasar-Obregia-Sf.Luca-Cerebrovasculare. Ar putea fi privatizate complet sau partial spitalele Colentina si Titan. Vor fi dezvoltate servicii complementare colocate in doua spitale, respectiv Ana Aslan si Cantacuzino.

Bartos a precizat ca prin acest parteneriat public-privat asiguratii nu vor fi obligati sa platesca din buzunar consultatiile sau investigatiile medicale prescrise de doctorul de familie, ele fiind finantate din bugetul asigurarilor.

In plus, medicii care vor lucra in spitalul public, dar vor fi solicitati si pentru departamentul privat al spitalului, vor fi retributi suplimentar. Managerul spitalului in care functioneaza ambele sisteme va putea colecta bani din privatizare, pentru bugetul propriu. In plus, calitatea ingrijirilor va creste, iar conditiile de cazare vor fi mai bune.

Potrivit ministrului, in Romania spitalele se confrunta cu un numar mare de probleme, deficiente si constringeri, cum ar fi numarul excesiv de paturi de spital, la nivel national: 7,49 paturi/1.000 de locuitori, in anul 2001, fata de standarde internationale de trei-cinci paturi/1.000 de locuitori.

In Romania sint prea multe spitale de monospecialitate pentru boli acute, iar numarul de internari este si el prea mare. Spitalizarile sint si iele de lunga durata, respectiv opt zile fata de standardul international de trei-patru zile, in conditiile unor resurse fizice limitate – personal medical repartizat inegal in teritoriu, echipamente medicale insuficiente si uzate moral, cladiri – utilitati invechite, care fac ca resursele insuficiente ale sanatatii sa fie risipite nejustificat.

In Romania, pe termen mediu, sistemul spitalicesc are nevoie de transformare radicala, reducerea semnificativa a paturilor de spital si a numarului de spitale, tehnologie noua, ingrijire medicala complet integrata pentru asistenta medicala primara, ambulatorie, spitalizare recuperatorie, la domiciliu si pentru batrini, eliminarea spagii, dezvoltarea retelelor de furnizori de servicii medicale care sa permita selectarea celei mai eficiente metode de ingrijire, precum si dezvoltarea asigurarilor private de sanatate pentru cresterea fondurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS