8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCanicula ucigatoare la Craiova

Canicula ucigatoare la Craiova

Caldura mare ieri la Craiova. Termometrul de la kilometrul zero arata, in jurul orei 14.30, 43 de grade Celsius. Din cauza caniculei, aproape 300 de batrini si copii au avut nevoie de ingrijiri medicale, iar fintinile arteziene au fost transformate ad-hoc in bazine de inot. Meteorologii anunta in continuare temperaturi ridicate in sudul tarii. Medicii sint ingrijorati si avertizeaza populatia sa nu iasa din casa la orele amiezii, iar daca totusi trebuie sa o faca, sa isi ia masuri de protectie

Strazile Craiovei au fost la prinz aproape pustii din cauza arsitei. Cei care s-au aventurat sa iasa din casa au fost nevoiti sa umble cu prosoape umede pe cap si cu sticle de apa in buzunare.

„Este foarte greu. Afara sint peste 40 de grade, iar in masina cred ca sint peste 50. Abia mai respiram din cauza caldurii, insa nu avem ce face. Trebuie sa muncim, sa ne cistigam un ban pentru a trai de pe o zi pe alta. Pur si simplu ni se lipesc rotile de asfalt. Verile in Romania parca sint din ce in ce mai toride“, povesteste un taximetrist.

Ioana C. tocmai iesise de la serviciu si, pentru ca se grabea sa ajunga acasa si nu avea o palarie sau sepcuta la indemina, si-a pus un prosop umed pe cap: „Ce sa fac? Am pus prosopul ca sa fie umbra si sa pot respira cit de cit. Simt ca ma asfixiez. Sint nevoita sa ies din casa pentru ca am serviciu. Trebuie sa merg si la piata. Nu avem ce pune pe masa daca stam in casa. Si apoi, nu putem sa ne ascundem de caldura, oricit de mult am vrea“.

Numarul persoanelor care au lesinat din cauza caldurii s-a dublat de la o zi la alta. Ieri, aproape 300 de persoane au chemat ambulanta.

„Dintre acestea, mai mult de 60% din solicitari au fost din cauza caniculei. Afectiuni cardiace, come diabetice, crize hipertensive, accidente vasculare-cerebrale, spasmofilii, lipotimii“, spune dr. Margarit Idaru, medic primar la Serviciul de Ambulanta Craiova.

Medicii ne recomanda ca in zilele toride sa consumam minimum doi litri de apa pe zi, sa purtam haine deschise la culoare si sa evitam iesirea din casa intre orele 11.00 si 13.00.

De asemenea, ei fac apel catre populatie sa nu mai faca glume la numerele de telefon ale ambulantei deoarece tin liniile ocupate si cei care se simt cu adevarat rau nu pot beneficia de ingrijiri medicale in timp oportun.

Sugarii au cel mai mult de suferit din cauza caniculei

Medicii de la Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti (SAMB) atentioneaza ca zilele caniculare sint foarte periculoase in cazul copiilor sub un an, dar atrag atentia si restului populatiei sa se fereasca de caldura excesiva anuntata pentru zilele urmatoare, a declarat Lucia Oana, medic coordonator la SAMB.

In ultima zi, SAMB a primit apeluri privind cazuri de persoane cazute pe strada ori care au suferit crize de lipotimie ori de spasmofilie, insa numarul lor nu a fost foarte mare pentru o zi caniculara.

Doctorii atrag atentia cu privire la modul in care trebuie ingrijiti copiii sub un an, in perioada caniculara. Doctorii de la Salvare cred ca pediatrii si medicii de familie trebuie sa instruiasca mamele in legatura cu modul in care sa isi ingrijeasca sugarii.

Copiii mici se deshidrateaza foarte usor si, din acest motiv, fac febra care poate ajunge chiar la 40 de grade Celsius. In aceasta perioada caniculara, sugarii trebuie sa primeasca si ei o cantitate mai mare de lichide, care trebuie stabilita de pediatru, in functie de greutatea si de starea de sanatate a copilului. In zilele caniculare, bebelusii vor fi hraniti cu lactate, fructe si lichide indulcite, evitindu-se consumul de carne in cantitate mare.

Medicii recomanda ca micutii pina intr-un an sa nu fie plimbati prin soare in intervalul orar 11.00–17.00 si sa nu fie lasati singuri in masina, nici macar pentru citeva minute, pentru ca se deshidrateaza rapid si pot sa-si piarda viata. Meteorologii au emis o atentionare catre institutiile centrale cu privire la starea vremii in perioada urmatoare.

Ei avertizeaza ca, in urmatoarele trei zile, vremea va fi caniculara in toate zonele, astfel incit indicele de confort (temperatura-umezeala) va depasi pragul critic de 80 de unitati. Valorile termice cele mai ridicate (pina spre 40 de grade) se vor inregistra in zonele de cimpie.

Aceasta atentionare a fost trimisa si primariilor, si serviciilor de salvare, si unitatilor medicale.

Primariile din Capitala au dispus ca strazile si trotuarele sa fie stropite cu apa de citeva ori pe zi, pentru aceasta fiind mobilizate toate masinile si utilajele specifice ale firmelor de salubrizare sau ale administratiilor de sector ale domeniului public. Cel putin in zonele ultracentrale si centrale, strazile sint stropite de trei ori pe zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS