10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Stiri diverse

Sisteme de siguranta auto care ii protejeaza pe pietoni

Automobilele ar trebui sa fie echipate cu airbag-uri externe si sistem de absorbtie a energiei de ciocnire pentru a proteja viata pietonilor, transmite Ananova. Potrivit raportului unor experti britanici, automobilele ar mai trebui prevazute cu sisteme care sa disperseze energia de impact. Tehnologia care a facut sa creasca siguranta celor din masina trebuie folosita si in beneficiul celor din jur. Un acord voluntar propus de fabricantii europeni de masini arata ca toate automobilele care vor fi vindute dupa 2010 trebuie echipate cu noi dispozitive de siguranta a pietonilor. Autorii raportului estimeaza ca, o data instalate aceste dispozitive, riscul accidentelor fatale pentru pietoni ar scadea cu 30 la suta. Un alt studiu publicat in British Medical Journal arata ca airbag-urile ofera relativ putina protectie soferilor comparativ cu centurile de siguranta. Un airbag presupune o scadere a riscului mortal cu 8 la suta, in timp ce centura de siguranta reduce acelasi risc cu 65 la suta. In cazul folosirii ambelor sisteme, riscul scade cu 68 la suta. Un alt studiu britanic a aratat ca riscul ca soferii somnorosi, care conduc la ore matinale, sa faca un accident este de opt ori mai mare decit media.

George W. Bush citeste Dostoievski inainte de summit-ul ruso-american

Presedintele american George W. Bush citeste romanele lui Dostoievski „pentru a simti atmosfera din Sankt Petersburg“ inainte de intilnirea cu omologul sau rus Vladimir Putin, a afirmat ministrul rus de externe, Igor Ivanov, intr-un interviu publicat ieri. „Presedintele Bush asteapta cu nerabdare sa ajunga in Rusia. Mi-a spus sa citeste special Dostoievski pentru a simti atmosfera din Sankt Petersburg, locul actiunii mai multor romane ale scriitorului rus“, a declarat Ivanov ziarului Vramia Novostei. „Aceasta dovedeste enormul potential al culturii noastre“, a subliniat Igor Ivanov, adaugind ca unul dintre obiectivele ministerului sau este promovarea culturii ruse in strainatate. Summit-ul ruso-american (23-26 mai) va avea loc la Moscova, iar apoi cei doi presedinti vor merge la Sankt Petersburg, de unde este originar Vladimir Putin.

Dispozitiv de „tradus“ latratul ciinilor

O companie japoneza a prezentat la sfirsitul saptaminii trecute un dispozitiv care transforma latratul ciinilor in expresii umane emotionale. Compania producatoare de jucarii Takara a lansat pe piata dispozitivul Bowlingual, care „traduce“ latraturile si schelalaielile in sase sentimente umane. Dispozitivul functioneaza ca orice alte sisteme computerizate de recunoastere a vocii. El afiseaza, in functie de latratul patrupedului, sentimente de frustrare, alarma, autoexprimare, fericire, tristete si dorinta. Bowlingual compara latratul inregistrat cu cel al unor tipare pre-programate, care exprima anumite sentimente ciinesti. In functie de tipul latraturii, pe ecranul dispozitivului apar cuvinte ca „Nu mai pot suporta“ sau „Ce plictisitor“. In acest sistem este incorporat si un difuzor, in care stapinul ciinelui poate auzi fraze ca „Sint singur, joaca-te mai mult cu mine, te rog“. „Este un mod de comunicare speciala cu o fiinta vie, cu un animal care face parte din viata noastra de zi cu zi“, a comentat un reprezentant al companiei Tanaka. Dispozitivul de „traducere“ va aparea pe piata in luna august si va costa in jur de o mie de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS