5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesorii doljeni nu vor mai pune note in catalog

Profesorii doljeni nu vor mai pune note in catalog

• Termenul de 30 de zile acordat guvernului de reprezentantii sindicatelor din invatamint pentru rezolvarea macar partiala a revendicarilor expira miine • Pentru ca discutiile purtate cu premierul Adrian Nastase si cu membrii cabinetului nu s-au soldat cu nici un rezultat concret, profesorii au hotarit sa reinceapa actiunile de protest • De saptamina viitoare, elevilor doljeni nu li se vor mai trece in cataloage note sau calificative pina la solutionarea doleantelor profesorilor

Pe 20 martie, la citeva zile dupa greva generala de o zi a dascalilor, alianta celor patru federatii sindicale din invatamint ii oferea premierului Adrian Nastase o perioada de 30 de zile pentru rezolvarea revendicarilor personalului din acest sector. Seful guvernului si membrii cabinetului acceptasera acest termen, promitind ca in aceasta perioada vor gasi de comun acord cu sindicatele caile de solutionare a doleantelor personalului didactic si nedidactic, cu precadere a revendicarilor salariale. In acest sens, au fost organizate intilniri intre sindicalistii din invatamint si ministrii de resort.

Promisiuni si… nimic mai mult

In perioada celor 30 de zile au avut loc doar doua intilniri cu membrii cabinetului. Daca la solicitarea tichetelor de masa au renuntat – macar temporar -, reprezentantii dascalilor intelegind ca acestea nu vor mai fi acordate deloc in sectorul bugetar in acest an, pe primul plan au trecut revendicarile salariale. „Singura realizare in aceasta perioada o reprezinta noua grila de salarizare pregatita de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC). In forma care ne-a fost prezentata, salariile ar fi multumitoare. Se porneste de la un salariu de referinta de 1.800.000 de lei, iar cresterea medie ar fi de 15%, peste indexarea de 8% din martie si cea de 12% promisa pentru luna octombrie. Ministerul Finantelor Publice n-a fost insa de acord cu aceasta propunere a MEC, sustinind ca nu sint bani. Ni s-a promis totusi ca noua salarizare ar putea intra in vigoare de la 1 octombrie 2002 sau cel tirziu de la 1 ianuarie 2003. Dar au fost doar promisiuni, nimic mai mult“, a mentionat prof. Dumitru Chilom, presedintele Federatiei „Spiru Haret“ si al Sindicatului Invatamintului Preuniversitar Dolj.

Rabdarea dascalilor are limite

La intilnirea de ieri a liderilor Sindicatului Invatamintului Preuniversitar Dolj, reprezentantii dascalilor din majoritatea scolilor judetului au hotarit ca, in contextul in care guvernul n-a luat nici o masura concreta pentru a le imbunatati situatia materiala, trebuie reluate actiunile de protest in invatamint, incepind de saptamina viitoare. De luni, cadrele didactice doljene care fac parte din acest sindicat nu vor mai trece nici o nota sau calificativ in cataloage pina la solutionarea revendicarilor salariatilor din acest sector. Pe toata aceasta perioada, evaluarea elevilor se va derula normal, scolarilor comunicindu-li-se notele sau calificativele obtinute, care vor fi pastrate insa de profesorii doar in evidente personale, nu inscrise in cataloage. „Prelungirea solutionarii revendicarilor ar putea duce chiar la imposibilitatea incheierii situatiilor scolare la sfirsit de an, daca guvernul nu va catadicsi sa concretizeze la timp promisiunile pe care ni le-a facut cu ocazia intilnirilor cu reprezentantii sindicatelor din invatamint“, a declarat prof. Ion Bebe Cepoi, prim-vicepresedinte al SIP Dolj. Ultima sansa a cabinetului Nastase de a ajunge la o intelegere cu sindicatele din invatamint este intilnirea de marti cu liderii aliantei sindicale din acest sector, amintita forma de protest amenintind sa se extinda la nivelul intregii tari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS