10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdrian Duicu a ingropat PETROM Mehedinti

Adrian Duicu a ingropat PETROM Mehedinti

Cu toate ca Adrian Duicu sustine vehement ca nu are si nu a avut o afacere cu SC ROMCOMPLEX SRL – societate care are in proprietate trei statii PECO pe Valea Cernei, lucrurile nu stau deloc asa. In fapt, modalitatile prin care Adrian Duicu a inteles sa conduca PETROM Mehedinti, ca pe propria societate, duc aceasta sucursala incet, dar sigur spre faliment. Mai mult, in actiunile sale, Adrian Duicu uzeaza si de relatiile sale pe linie de partid, prin functia de secretar general al PSD Mehedinti, aducind imense prejudicii partidului de guvernamint.
Semnatura sa, in calitate de administrator al SC ROMCOMPLEX SRL, apare pe un proces-verbal de compensare, din 31.08.2000, intre aceasta societate si SNP PETROM Mehedinti. Acesta este insa doar unul dintre documentele in care Adrian Duicu apare in calitate de administrator al SC ROMCOMPLEX SRL.

Traseul procesului-verbal de compensare

In 31 august 2000, intre SC Uzina de Reparatii Tirgu Jiu SA si PECO Mehedinti s-a convenit o compensare cu carburanti, in vederea rezolvarii lichiditatilor, prin valorificarea lor. Administratorul firmelor SC MACOFIL SA Tirgu Jiu si SC ECYMED COM SRL Tirgu Jiu, Patrut Ion, s-a angajat ca urmeaza sa valorifice carburantii, inainte de finalizarea procesului verbal de stingere a datoriilor, prin firma sa, dar nu a specificat prin care dintre cele doua societati. In aceste conditii, a fost emis un proces-verbal colateral, intre SC Uzina de Reparatii Tirgu Jiu SA si PECO Mehedinti, pe circuitul: SC Uzina de Reparatii Tirgu Jiu SA-SC LOBYS COM SRL Tirgu Jiu-SC MACOFIL SA Tirgu Jiu-PECO Mehedinti, dar circuitul a fost respins de Patrut Ion, care a solicitat substituirea firmei SC MACOFIL SA cu SC ECYMED COM SRL Tirgu Jiu. A fost emis, in acest sens, procesul verbal nr. 238/18.08.2000, cu firma nou-inclusa. „Atit procesul-verbal de baza, pe circuitul TERMO Turceni-CNLO-SC Uzina de Reparatii Tirgu-Jiu SA-PECO Mehedinti-Arpechim Pitesti-SDE Pitesti, cit si procesul-verbal colateral nr. 238 au plecat spre PECO Mehedinti cu Patrut Ion si cu administratorul firmei SC LOBYS COM SRL Tirgu Jiu. Cele sapte exemplare din procesul-verbal initial, in original, precum si cele patru exemplare din procesul verbal colateral, in original, au disparut. La un moment dat, in septembrie 2000, am aflat de la Sucursala Electrica Pitesti ca procesul verbal de baza a fost finalizat la valoarea propusa, de 500.000.000 de lei, si inregistrat la aceasta sucursala. Din acel moment au disparut atit exemplarele procesului-verbal de baza, cit si procesul-verbal colateral, Patrut Ion, in posesia caruia trebuia sa fie acestea, negind existenta lor si refuzind orice discutie pe aceasta tema”, a spus ing. Preda Dumitru, director general al Uzinei de Reparatii Tirgu Jiu SA.

Intra pe circuit SC ILUZIA SRL

Surpriza avea sa vina in luna mai 2001, cind Uzina de Reparatii Tirgu Jiu SA a intrat in posesia unui document, care arata ridicarea marfii in valoare de 500.000.000 de lei de la PECO Mehedinti, administrata de Duicu Adrian, asa cum rezulta din procesul-verbal din 31 august 2000, incheiat intre ROMCOMPLEX si SNP Petrom-PECO Mehedinti. In fapt, doua firme au intrat pe circuitul de compensare: SC ROMCOMPLEX SRL si SC ILUZIA SRL Strehaia. Potrivit directorului Preda Dumitru, de la Uzina de Reparatii Tirgu Jiu SA, aceasta din urma a intrat in posesia procesului-verbal nr. 4288, autointitulindu-se participant la circuitul colateral, prelungind pe o xerocopie a procesului-verbal participarea sa la circuit: „S-a ignorat astfel faptul ca toate cele patru exemplare ale procesului-verbal nr. 238 emise in original de catre noi nu au fost finalizate. Este inexplicabil modul in care SC ILUZIA din Strehaia a intrat in posesia procesului-verbal de stingere a datoriilor, autointitulindu-se participant la circuitul colateral”, a mai spus Preda.

Incercari de rezolvare, pe cale amiabila, de o parte…

Mai multe incercari ale Uzinei de Reparatii Tirgu Jiu de a stinge conflictul cu SNP Petrom au fost sortite esecului. In 31 mai 2001, conducerea Uzinei de Reparatii trimitea o adresa directorului general al SNP Petrom, Ion Popa, in care se preciza cum, intr-un mod cu totul inexplicabil, PECO Mehedinti a livrat marfa in contul procesului-verbal de compensare, in valoare de 500 de milioane de lei, la SC Romcomplex SRL Valea Cernei, administrata de Adrian Duicu, pe baza unui proces-verbal de asa-zisa predare-primire. „SC ROMCOMPLEX SRL, administrata de Adrian Duicu, s-a folosit, in mod nelegal si fara temei juridic, de creanta in cuantum de 500.000.000 de lei a SC Uzina de Reparatii Tirgu Jiu, firma Romcomplex fiind o capusa a SC PECO Mehedinti, in intelegere cu fostul director general (Virgil Popescu – n.r.). Dupa mai multe incercari de rezolvare, pe cale amiabila, am intrat in posesia unui document falsificat de SC ILUZIA SRL, care, prin extindere, s-a autointitulat participant la un circuit intermediar cu PECO Mehedinti. Se constata astfel ca Adrian Duicu a favorizat un fals, a uzat de acest fals si a comis evaziune fiscala, beneficiind necuvenit de 500 de milioane de lei, pe seama naivitatii conducerii PECO Mehedinti“, spune Preda Dumitru, director general la SC Uzina de Reparatii Tirgu Jiu SA.

…incercari de intimidare, de cealalta parte

Pentru ca gluma incepea sa se ingroase, Adrian Duicu a incercat sa le impuna celor de la societatea din Tirgu Jiu sa semneze un proces-verbal colateral, uzind de functia detinuta in PDSR si chiar de incercari de intimidare. Neprimind nici un raspuns, la scurt timp, mai precis pe 11 iunie 2001, Uzina de Reparatii Tirgu Jiu mai trimite o adresa directorului general al SNP Petrom, Ion Popa, in care se precizeaza faptul ca, pina la elucidarea cazului, orice problema sa fie discutata fara participarea lui Adrian Duicu, care impreuna cu fostul director Virgil Popescu au favorizat ridicarea marfii, in valoare de o jumatate de miliard de lei. „Pentru convingerea dumneavoastra, va informam ca, in prezent, Adrian Duicu, impreuna cu o trupa de romi de la SC ILUZIA SRL, incearca o negociere si, in acelasi timp, o intimidare, cu un proces-verbal de stingere a datoriilor, colateral, pe care l-am refuzat la semnare, situatia urmind sa fie transmisa si la presedintele PDSR, Adrian Nastase, intrucit Adrian Duicu a uzat de relatiile sale pe linie de partid, avind in acelasi timp si atitudine civica necorespunzatoare fata de noi, cu incercari de intimidare si amenintare. Prezenta constituie pentru noi ultima incercare de negociere“, se arata in adresa trimisa de conducerea Uzinei de Reparatii Tirgu Jiu SA catre directorul general al SNP Petrom, Ion Popa. SC ILUZIA SRL nu a aparut intimplator in procesul-verbal de compensare. Aceasta societate nu ii este straina directorului Adrian Duicu, deoarece, chiar si acum, Petrom Mehedinti face afaceri cu aceasta firma. In ianuarie 2002, sucursala Mehedinti a PETROM a achizitionat de la SC ILUZIA SRL 14 anvelope, in baza unui contract, in valoare de aproximativ 100 de milioane de lei.

Uzina de Reparatii Tirgu Jiu solicita justitiei deschiderea procedurii de reorganizare judiciara si faliment a SC PECO SA Mehedinti

Pentru ca situatia nu a fost rezolvata si s-a incercat musamalizarea acestui caz, Uzina de Reparatii Tirgu Jiu s-a adresat Tribunalului Mehedinti, in cursul acestei luni, pentru deschiderea procedurii de reorganizare judiciara si faliment a SC PECO SA Mehedinti, pentru recuperarea unui debit de aproximativ 1,3 miliarde de lei (pret+penalitati). „Singura posibilitate de a recupera prejudiciul efectiv de 1.286.000.000 de lei, reprezentind 500.000.000 de lei, contravaloarea ordinelor de compensare, si 786.000.000 de lei, contravaloarea daunelor interese, consideram ca este procedura de reorganizare judiciara si a falimentului asupra PECO Mehedinti. Va rugam sa admiteti aceasta cerere si sa dispuneti numirea unui judecator sindic, care sa constate si sa deschida aceasta procedura, deoarece, in raporturile cu societatea noastra, Petrom Mehedinti este in incapacitate de plata“, se arata in adresa Uzinei de Reparatii Tirgu Jiu si trimisa Tribunalului Mehedinti. Solicitarea societatii din Tirgu Jiu a fost insa contestata de SNP Petrom Mehedinti, care arata ca „societatea noastra nu se afla in incapacitate de plata, ci, din contra, lucreaza in mod continuu, face plati curente, situatie in care consideram ca Uzina de Reparatii Tirgu Jiu cauta in mod nejustificat sa solicite inceperea procedurii de faliment asupra societatii noastre. Si in societatea in care ar exista acest debit, pe care aceasta il invoca, in suma de 500.000.000 de lei, recuperarea sa ar trebui sa se faca in baza unui titlu executoriu, pe calea executarii silite“ – contestatie semnata de Adrian Duicu. Pe 6 martie, SC Uzina de Reparatii a depus o intimpinare la contestatia Petrom Mehedinti, solicitind respingerea acesteia si admiterea actiunii de reorganizare judiciara si a falimentului. Asa stind lucrurile, daca Adrian Duicu nu va suporta nici o consecinta inseamna ca directorul general al SNP Petrom fie a fost obligat de superiori, fie a fost obligat prin alte mijloace sa-l pastreze in functie, indiferent de ce va face acesta. In acelasi timp, prejudiciul pe care-l aduce partidului de guvernamint Adrian Duicu, secretarul general al organizatiei PSD Mehedinti, este imens, deoarece populatia asociaza afacerile acestui individ cu functia pe care o detine. Cu atit mai mult cu cit la instalarea in functia de director general al PETROM Mehedinti, Adrian Duicu a multumit conducerii partidului. In mod normal, partidul ar trebui sa se dezica de astfel de exemplare. Insa, tinind cont de faptul ca presedintele PSD Mehedinti este Eugen Nicolicea, ne indoim de acest fapt. Dar, cine stie, ramine de vazut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS