8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPozitia Romaniei privind viitorul Europei

Pozitia Romaniei privind viitorul Europei

„Guvernul roman si-a prezentat pozitia intr-o carte intitulata «Romania si viitorul Europei», in care a anuntat ca opteaza pentru o federatie de state independente“, se afirma pe un site din Bruxelles, „Euractiv“, acolo unde sint difuzate toate documentele majore privind dezbaterile politice europene. Iata, conform acestei surse, care sint principalele puncte ale pozitiei tarii noastre: „Romania nu doreste ca integrarea europeana sa fie transformata in productia de masa a unui model unic, deoarece aceasta ar conduce la o Europa uniforma, egala si prospera, dar fara marele avantaj competitional – bogatia si diversitatea culturilor“ (…).

Scopul principal ar trebui sa fie acela de eliminare a liniilor de divizare constituite de prosperitate prin incurajarea unor oportunitati egale, fara a afecta identitatile nationale. Cultura pluralitatii nu inseamna dizolvarea, ci capitalizarea pe baza identitatilor nationale si a culturii si bogatiei nationale a popoarelor europene. Ele trebuie sa fie protejate, intarite si intelese (…).

Indeplinirea criteriilor Maastricht de convergenta inseamna pentru fiecare guvern un certificat de buna guvernare economica, iar atingerea acestor niveluri de performanta va reprezenta o reala provocare. Iata de ce, pentru Romania, atentia va trebui sa fie pusa pe indeplinirea cerintelor macroeconomice si mai putin pe adoptarea monedei unice. Adoptarea monedei unice va reprezenta faza ultima sau pasul final al procesului de aderare si dovedeste inca o data importanta reformelor deja implementate. „Procesul european – constind din proiectarea unei Europe unice in stare sa depaseasca stadiul unei „piete europene“ pentru a deveni o „putere europeana“ trebuie privit ca un proces cu doua sensuri. Pe de o parte, este cel al drumului Occidentului european catre est – o realitate denumita „extinderea UE“ – si, pe de alta parte, este o miscare a diversitatii complexe si conflictuale a Europei Centrale si de Est catre Occident – o realitate care poate fi numita „expansiunea catre dezordinea occidentala“(…). Proiectul unei Europe unite nu poate fi realizat fara a implica o serie de consultari prealabile nu numai ale UE cu tarile candidate, ci si cu tarile vecine sau cu tarile care vor fi afectate de aceasta. In acest context, Romania crede ca o asemenea dezbatere ar putea contribui la definirea unui demers strategic al UE in raport cu viitoarele state membre, cu Republica Moldova, Ucraina si Belarus. Includerea primelor doua state in Conventie reprezinta un pas important pentru o implicare mai substantiala a lor in construirea generala a Europei (…). Ce fel de Uniune extinsa isi doreste Romania pentru viitorul deceniu? O Uniune care proiecteaza stabilitate (spre exemplu in zona Balcanilor occidentali), prosperitate (spre exemplu in republicile din fosta URSS) si promoveaza toleranta culturala si religioasa (in lumea musulmana) in imediata sa vecinatate si chiar dincolo de ea, devenind un model din ce in ce mai interesant pentru aceste zone“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS