11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjConducerea Parchetului Gorj - la ora bilantului

Conducerea Parchetului Gorj – la ora bilantului

17 primari sint cercetati penal sau au plingeri penale

Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj si-a prezentat ieri bilantul activitatii pe luna februarie. Intilnirea cu mass-media locale a fost prezidata de magistrat Gheorghe Roibu, prim-procuror al judetului Gorj. Potrivit datelor puse la dispozitia presei, in luna februarie au fost solutionate opt cazuri privind comiterea unor acte de coruptie, din care patru prin rechizitoriu. Prin rechizitoriul din 13 februarie, a fost trimis in judecata Dumitru Lapadatu, recidivist, care, recomandindu-se drept procurorul Drainiceanu de la Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj, a pretins si primit sume de bani (peste 25 de milioane de lei) si zece grame de aur de la Rodica Draghici si Gheorghe Cazacu, din satul Racovita, comuna Polovragi, promitindu-le ca-i va ajuta sa obtina permise de conducere auto si ca le va inlesni admiterea la Facultatea de Drept „Spiru Haret“ din Bucuresti. Lapadatu, originar din comuna Crasna, a fost eliberat din penitenciar in mai 2001, dupa executarea unei pedepse de sase ani si trei luni, pentru comiterea infractiunilor de furt, lovire, conducere fara permis, trafic de influenta si inselaciune. Un alt caz este cel al lui Florin Pasare care, prin rechizitoriul din 11 februarie, a fost trimis in judecata pentru ca in vara anului 2001 i-a cerut batrinei Fevronia Dinca, din comuna Prigoria, doua milioane de lei pentru a-i inlesni obtinerea unui ajutor de handicapat. Dupa o perioada scurta de timp, inculpatul i-a mai cerut doua milioane de lei, dar a fost refuzat si reclamat. El si-a recunoscut fapta. De asemenea, a fost trimis in judecata inculpatul Florin Dragoi, de 22 de ani, din Tirgu Jiu, infractor recidivist, care, dupa executarea unei pedepse de doi ani in urma comiterii infractiunii de trafic de influenta, a continuat sa savirseasca fapte penale, prin care a adus prejudicii unor persoane fizice, fata de care s-a obligat sa indeplineasca anumite doleante, asigurindu-le ca are influenta pe linga anumiti functionari publici: judecatori, procurori, lucratori de politie. Pe 13 noiembrie 2001, inculpatul a fost trimis in judecata pentru infractiunile de trafic de influenta si inselaciune comise in detrimentul reclamantilor Ion Dumitrascu, Fanel Solnita, Constantin Olaru, Ion Izdruga si Alexandru Busuioc. Dragoi s-a recomandat partii vatamate Petre Burlan, grefier la Curtea de Apel Craiova, functie care-i permite sa rezolve orice problema in judetele Gorj si Dolj. I-a fost solicitat sprijinul in obtinerea unui permis de conducere. Promisiunea s-a facut in schimbul sumei de noua milioane de lei. Florin Dragoi a mai primit de la Dumitru Mihaila, din comuna Crasna, sase milioane de lei, ca sa-i inscrie in circulatie un autovehicul cumparat din Ungaria.

S-a dublat numarul dosarelor aflate in cercetare

Reprezentantii presei gorjene au mai fost informati despre anchetele efectuate de procurori in cele mai grave cazuri de violenta, multe din acestea derulindu-se pe o perioada lunga de timp. A fost trimis in judecata inculpatul Ion Cosban care, pe 26 august 2001, in urma unui conflict cu fiul sau, Nicolae, a rectionat violent, lovindu-l cu un cutit in abdomen.

Partea vatamata a suferit leziuni traumatice, care au necesitat 35 – 40 de zile de ingrijiri medicale si care i-au pus in primejdie viata. Victima a fost salvata in urma unei interventii chirurgicale aplicate in timp util. De asemenea, a fost trimis in judecata, in stare de arest, inculpatul Gabriel Gutu, pentru comiterea infractiunii de lovire cauzatoare de moarte. Aflindu-se la barul SC EMTOVID SRL din comuna Licurici, Gabriel Gutu a fost deranjat de Tudor Burlan, care era sub influenta alcoolului. Inculpatul l-a scos pe Burlan din bar, l-a lovit si l-a impins pe scara. Victima a cazut si s-a lovit in zona occipitala, raminind in stare de inconstienta. Fara sa i se acorde ingrijiri medicale, acesta a decedat la scurt timp. Ion Corlan Fanica , de 28 de ani, din comuna Bilteni, pe fondul consumului de alcool, ajuns acasa la ora 1.00, l-a lovit in cap cu un par pe chiriasul sau, Romel Malanca, zis Lica, pentru ca acesta nu facuse focul in camera. In urma loviturii puternice primite, desi a fost transportat la Spitalul Clinic nr. 1 din Craiova, unde a si fost operat, Romel Malanca a decedat din cauza traumatismului cranio-cerebral cu fractura de bolta si baza craniana. Un alt eveniment care le-a dat de furca procurorilor a fost cel din 27 ianuarie 2002, cind, in jurul orei 21.00, inculpatii Gheorghe Craiete si Gheorghe Gh. Craete, tata si fiu, aflati sub influenta alcoolului, au provocat un scandal in incinta discotecii Aspandos din Rovinari. Ei au spart geamuri si usa de acces in discoteca, tulburind grav linistea publica. La interventia organelor de politie, Gheorghe Gh. Craete l-a lovit pe locotenentul Cristian Popescu, care si-a declinat identitatea si le-a solicitat sa-l urmeze la sediul politiei. Inculpatii i-au insultat si amenintat pe doi subofiteri din cadrul Politiei Rovinari si pe doi sergenti din trupele de jandarmi aflate in misiune de paza si ordine. Cei doi erau recidivisti. Ei au fost trimisi in judecata pentru comiterea faptelor de distrugere, ultraj si ultraj contra bunelor moravuri. Conducerea Parchetului a precizat ca numarul dosarelor aflate in cercetare este dublu, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.

Doua dosare penale pentru Florin Circiumaru

17 primari din Gorj sint cercetati penal de catre Parchetele din Novaci, Motru si Tirgu Jiu. Conducerea Parchetului Judetean Gorj a facut publica lista cu primarii care au dosar penal sau pe numele carora au fost depuse plingeri penale. Printre cei care sint cercetati este si primarul din Tirgu Jiu, Florin Circiumaru, cu doua dosare penale pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu, unul dintre acestea fiind legat de o demolare abuziva a unei constructii. De asemenea, primarul din Turceni, Ion Dumitrascu, este cercetat pentru fals si uz de fals. Majoritatea edililor sefi sint cercetati sau au plingeri penale conform Legii 18 sau Legii 10. Printre acestia se numara cei din Crasna, Novaci sau Bengesti-Ciocadia. Prim-procurorul Roibu, seful Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, a spus: „Nu toti primarii vor fi condamnati penal. Asa a fost cazul primarului din Saulesti, care a fost condamnat pentru abuz in serviciu. Acesta a primit doar o amenda administrativa de zece milioane de lei, fapta comisa neavind un grad de pericol care sa necesite condamnare penala.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS