10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInterventie in forta pe barjele sirbesti de la Calafat

Interventie in forta pe barjele sirbesti de la Calafat

Autoritatile romane au decis ieri sa intervina in forta pentru remedierea situatiei privind cele patru barje esuate linga Calafat.

In urma decretarii starii de necesitate de catre prefectul de Dolj, Capitania Calafat, Politia de Frontiera si alte autoritati locale au pornit ieri la actiunea de transbordare a petrolului de pe barja sirbeasca, aflata in pericol de rupere, intr-o alta barja a convoiului esuat. Mihai Ghiba, seful Capitaniei zonale Turnu Severin, a spus: „Bordajul barjei sirbesti 11025 a cedat. Deformatia este vizibila si atesta pericolul fisurarii barjei si deversarii motorinei in Dunare. Am luat legatura in repetate rinduri cu autoritatile sirbesti, dar nu am primit nici un raspuns. O echipa s-a dus la bordul barjei pentru a verifica documentele“.

Cei trei cirmaci sirbi aflati la bordul convoiului au refuzat in mai multe rinduri ca autoritatile romane sa intervina.

Pera Silici, zis Petre, a spus ca nu poate sa le permita romanilor sa actioneze asupra barjei pina nu primeste ordin de la sefi si ca asteapta sa vina un impingator.

Desi ordinul prefectului a fost dat la putin timp dupa prinz, abia la ora 14.00, la fata locului a sosit o echipa a PETROM cu o motopompa. Dupa alte ore de asteptare a fost adus si grupul electrogen care urma sa alimenteze motopompa. Abia in jurul orei 18.00 s-a format o comisie care a descins la bordul convoiului pentru verificarea documentelor. Urmeaza interventia pentru transbordarea motorinei.

Cele patru barje sirbesti, incarcate cu aproximativ 1.000 de tone de motorina fiecare, au esuat in urma cu zece zile la km 784 pe Dunare, in dreptul localitatii Ciupercenii Vechi. Una dintre ele este aproape suspendata pe un banc de nisip si avea ieri o inclinatie de 3-4 grade, care creste cu fiecare ora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS