21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPodul de gheata mentine navele blocate

Podul de gheata mentine navele blocate

Sapte convoaie ucrainene, incarcate cu produse petroliere si carbune, asteapta ecluzarea in aval, la barajul Portile de Fier II. Ele au ca destinatie porturi din Iugoslavia si Austria, dar nu pot intra prin ecluza, din cauza podului de gheata existent in zona.

Marinica Genovu, seful Biroului pentru siguranta navigatiei Drobeta Turnu Severin, a declarat ca navele sint in afara oricarui pericol. Convoiul Dunarea 3 este in continuare blocat in zona kilometrului fluvial 865, in timp ce impingatorul Bondari 96 este blocat la kilometrul 867. Echipajele de pe navele aflate pe Dunare, pe raza judetului, sint in siguranta, ele primind hrana si asistenta din partea autoritatilor mehedintene. Capitania portului si SC HIDROELECTRICA SA fac in continuare demersuri pentru obtinerea unui spargator de gheata, care sa deblocheze navele aflate in zona Portile de Fier II.

Nava din convoiul sirbesc Karlovac a revenit la pozitia normala, datorita cresterii nivelului apei. Echipaje ale Comandamentului de Protectie Civila si ale PETROM Dolj sint la fata locului pentru supravegherea situatiei. Partea sirba nu a eliberat o autorizatie de transport a motorinei din barjele convoiului sirbesc, pe uscat, fiind asteptata remorcarea convoiului cu un vas iugoslav. „Am solicitat sa fie luate masuri urgente, pentru a nu exista pericolul poluarii masive a Dunarii, cu combustibil petrolier“, a mai spus Marinica Genovu. Din cauza temperaturilor scazute din noaptea de 17 spre 18 ianuarie, in amonte de Portile de Fier I s-au format noi poduri de gheata, care se intind pe o suprafata de citiva zeci de kilometri, pina in zona localitatii Orsova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS