11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIn cantinele scolare craiovene se maninca putin si prost

In cantinele scolare craiovene se maninca putin si prost

Elevii si studentii internisti au renuntat de mult sa mai manince la cantinele institutiilor in care invata. Pe motiv ca mincarea este putina, proasta si scumpa, multi, in special studentii, prefera sa se gospodareasca singuri si fie isi aduc de acasa mincare gata preparata, fie isi gatesc in camere. Pentru elevi insa este mai greu deoarece, daca vor sa stea in camin, sint obligati sa isi ia si cartela la cantina, macar pentru o masa pe zi. Dar, pentru ca alocatia de hrana este de numai 30.000 de lei pe zi, mincarea nu este foarte consistenta.

In urma unui raid prin cantinele scolare, inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au constatat o serie de nereguli.

In cantinele de la Grupul Scolar Industrial Energetic si Grupul Scolar „Stefan Velovan“ nu erau afisate listele de meniuri, portiile erau mai mici decit prevedea stasul, iar vasele erau spalate cu detergent de rufe, ceea ce contravine normelor Ministerului Sanatatii. „Nu se respecta gramajul portiilor si nici concentratia calorica. In loc de 100 de grame, o portie are 80 – 90 de grame si circa 2.500 de calorii, in loc de 3.200. Meniul de la cele doua grupuri scolare nu se incadreaza in alocatia zilnica de hrana, care este de 30.000 de lei“, spune Dumitru Ionescu, inspector de specialitate in cadrul OJPC.

Cele mai mari deficiente s-au gasit la cantina nr. 2 a Universitatii din Craiova (cantina de la TCM). „Transportul alimentelor se face in mod necorespunzator. Carnea si piinea erau aruncate direct pe paviment, oalele si cratitele in care se gatea erau arse si pline de grasime la exterior, ficatul de pasare era prajit la un loc cu cirnatii. In momentul controlului nu s-au prezentat autorizatiile sanitare si sanitar-veterinare de functionare si nici certificatele de calitate pentru 15 kilograme de carne si 12 de ficat“, spune Aurelian Toma, inspector de specialitate in cadrul OJPC.

Vase cu smaltul sarit si ruginite, vesela plina de grasime, lipsa apei calde, grupuri sanitare murdare, acestea au fost deficientele gasite la Grupul Scolar „Henri Coanda“.

Pentru deficientele constatate, unitatile scolare vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre sase si 75 de milioane de lei.

Inspectorii OJPC nu au gasit deficiente in cantinele de la Grupul Scolar Industrial Electroputere si „Traian Vuia“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS