16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPlugul meu n-are treaba cu drumurile voastre

Plugul meu n-are treaba cu drumurile voastre

Zapada cazuta in ultimele zile a transformat drumurile din judetul Dolj in adevarate fundaturi in fata masinilor. Este drept ca exista trasee pe unde plugurile si-au facut din plin datoria, dar, acolo unde circulatia rutiera este redusa, nimeni nu a gasit de cuviinta sa debaraseze soseaua de nameti. Dind o raita pe citeva drumuri judetene, poti avea trista experienta de a ramine intepenit ore intregi in mijlocul zapezii chiar la intrarea intr-o comuna, asteptind vreun plug salvator care nu mai vine. Nu conteaza ca esti la volanul unei Dacii sau ai o masina 4×4 pentru ca zapada si viscolul fac ca pina si plugurile sa ramina intepenite. Studiu de caz: drumul care strabate comunele Dabuleni – Amarastii de Jos – Amarastii de Sus, impracticabil. In acest timp, primarul comunei Amarastii de Jos era baricadat cu subalternii in primarie si sarbatorea noul an. El considera ca drumurile sint deszapezite si are motive de petrecere.

Soferii care s-au incumetat ieri la prinz sa mearga de la Dabuleni spre Amarastii de Jos nu au avut sanse sa ajunga la destinatie decit dupa mai multe ore petrecute in zapada. Asta daca nu au fost inspirati sa se intoarca din drum, pentru ca stratul de zapada de pe sosea crestea direct proportional cu distanta parcursa. Vechea zicala „Sa te ineci ca tiganul la mal“ s-a dovedit adevarata pentru conducatorii auto care au strabatut zona.

Dupa o lupta destul de dificila cu nametii, soferii care au ajuns la marginea comunei Amarastii de Jos si-au dat seama ca pe acolo nu se putea trece. Stratul de zapada era mult prea mare, iar rotile masinilor refuzau sa se strecoare prin omatul afinat. Un tractor era abandonat intr-un sant, un autobuz cu calatori era oprit la iesirea din Amarasti, iar citeva Dacii, la intrarea in comuna. Citiva soferi inghetati de frig, inarmati cu lopeti, incercau sa-si faca drum prin zapada. O masina de politie care incercase sa ocoleasca bariera de zapada luind-o peste cimp ramasese intepenita in drum. Toate astea se intimplau la citeva zeci de metri de granitele comunale, pe unde plugul grijuliu isi facuse datoria. „Nu putem trece de zapada asta. Incolo, in comuna este curat, dar nu poate nimeni sa strabata portiunea asta. Cine a putut s-a intors din drum, cine nu, a ramas aici intepenit. Asteptam si noi sa vina un plug sa ne scoata de aici“, spunea unul dintre soferii ghinionisti. Peste 20 de calatori asteptau plugul salvator in autobuzul care ar fi trebuit sa-i duca de citeva ore acasa: „Am plecat in cursa de la 5,30 azi-dimineata (ieri – n.r.). Acum este trecut de prinz si noi am ramas blocati aici. Lucrez pe ruta Caracal – Dabuleni si nu mai pot nici macar sa mai intorc masina. Am auzit ca or sa bage plugul, dar pina acum nu a venit nimeni. Noroc ca este caldura in masina si avem macar muzica“, incerca sa faca haz de necaz Stefan Iepure, soferul autobuzului.

Drumul nu-i al meu, nu-i al comunei, ci al judetului

Comuna Amarastii de Jos este dotata cu un plug, dar, in timp ce citiva oameni inghetau la marginea localitatii, utilajul cu pricina era prins in desfundarea ulitelor din comuna pe care se aventurau cel mult carutele si citeva sanii. Autoritatile locale, informate de situatia creata la iesirea din comuna, incercau sa rezolve problema cinstindu-se cu un paharel, asa, ca de inceput de an. La primarie, usile birourilor erau incuiate, chiar daca din spatele lor razbateau risete si muzica. Intr-un birou, salariatii primariei sarbatoreau din plin venirea Anului Nou.

Cum ramine cu oamenii ramasi in zapada? „Nu-i treaba mea, e a celor de la judet. Asta este drum judetean, nu comunal. Daca ati vazut, eu in comuna am bagat plugul la mine. Stiu ca sint doua portiuni blocate la iesirea din comuna, dar n-am ce face. Aici este nevoie de autofreza, ca plugul nu face nimic!“, si-a asumat responsabilitatea Ion Dinu, primarul din Amarastii de Jos.

Pe aici nu se trece nici macar cu piciorul!

Intre Amarastii de Jos si Amarastii de Sus exista o portiune de drum de vreo doi kilometri. Este corect spus exista pentru ca aceia care au incercat ieri sa ajunga dintr-o comuna in alta au cautat in zadar drumul. Nu vedeai decit o masa imensa de zapada, care trecea de genunchi, pe care nu se incumetase sa o strabata nici macar vreun om cu piciorul, dar cu masina. Si aici, masini blocate, soferi care priveau neputinciosi intinderea alba din fata, unii fluierind a paguba, altii facind cale intoarsa. „Nu stiu ce o sa fac, am auzit ca si celelalte drumuri sint blocate! N-am decit sa ma intorc inapoi pentru ca trebuie sa fii nebun ca sa incerci sa treci. Nici macar nu se vede unde se termina drumul si incepe cimpul!“, spunea un sofer incercind sa masoare cu piciorul grosimea stratului de zapada.

Viscolul, bata-l vina!

Pentru ca drumurile judetene sint ale judetului, chiar daca si comunele sint tot ale judetului, salvarea nu putea sa vina, logic, decit din partea judetului! Florin Diaconu, directorul SC Drumuri si Poduri, societate care se ocupa de deszapezirea drumurilor judetene, spune ca utilajele de deszapezire isi fac datoria, dar nu pot fi in acelasi timp peste tot: „Avem 30 de utilaje de deszapezire care lucreaza. Nu zapada este problema noastra, ci viscolul. Din cauza acestuia exista portiuni unde cu plugul nu se poate rezolva situatia, ci trebuie o autofreza. Din acestea avem patru. La Amarastii de Jos au plecat utilajele de la Leu sa rezolve problema!“

Inghetat, stind ore in sir in masina blocata in zapada, asteptind sa deblocheze cineva drumul, este normal sa te intrebi de ce sa astepti sosirea unui utilaj de la zeci de kilometri, cind la mai putin de un kilometru de tine se afla un plug numai bun de degajat drumul! Raspunsul este simplu atunci cind iti dai seama cit de dezvoltat este uneori simtul proprietatii, in timp ce omenia este o notiune abstracta, delimitata de un hotar!

Bilant de iarna

Ieri-dimineata, in judetul Dolj erau blocate 15 drumuri. Dupa-amiaza mai existau probleme pe rutele Segarcea – Zaval, Zvorsca – Dabuleni, Segarcea – Dunareni, Crina – Mirza – Maracine, Plenita – Orodel – Bailesti – Rast, Bailesti – Seaca de Cimp – Tunarii Vechi, Calafat – Desa – Poiana Mare, Ripa Rosie – Verbita si Lacrita Cosoveni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS