14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Stiri diverse

Cercetatorii au reusit sa descifreze genomul bacteriei de antrax

Cercetatorii au reusit sa descifreze genomul bacteriei de antrax, a anuntat Institutul de Cercetare Genomica din SUA. Bacteria care a fost folosita in acest proiect face parte dintr-o tulpina numita Ames si provine din esantioane ale bacteriei descoperite in Florida, unde au avut loc primele cinci decese prin infestare cu antrax, de la inceputul lunii octombrie.

Genomul ei a fost descifrat in proportie de 99%, iar harta genetica a bacteriei va fi acum comparata cu cea a unei alte bacterii, din aceeasi tulpina, dar care provine din Marea Britanie, unde este in curs de descriptare.

Cercetatorii spun ca obiectivul acestei comparatii este sa stabileasca daca bacilii din Florida au suferit modificari genetice.

Sifilis nedeclarat

Medicii de la Sectia infecto-contagioase a Spitalului Judetean Drobeta Turnu Severin sint nemultumiti de faptul ca noile cazuri de sifilis descoperite la nivelul judetului Mehedinti nu sint declarate la Biroul epidemiologic de la Cabinetul venerian din municipiu. „Exista o deficienta, in acest sens, pe care noi nu o intelegem, deoarece exista laboratoare private, laboratoare ale spitalelor din Mehedinti, care nu declara nici un caz nou-aparut de sifilis“, a precizat Marcela Patrascu, sefa Sectiei infecto-contagioase.

(D.L.)

„Vaca nebuna“ a trecut pe continent

Primul caz de encefalopatie spongiforma bovina (boala vacii nebune) a fost confirmat in Austria, a anutat simbata un responsabil al serviciilor de sanatate austriece. „Banuielile au fost confirmate“, a declarat Gerald Grozs, purtator de cuvint al Ministerului Sanatatii. Grozs a precizat ca rezultatele au fost pozitive dupa patru analize succesive.

Cadrele medicale vor recurge din nou la actiuni de protest

Cadrele medicale vor recurge la actiuni de protest si la greve spontane, inainte de Sarbatori, a anuntat Federatia SANITAS.

Conducerea organizatiei spune ca aceste manifestari sindicale sint cauzate de neacordarea drepturilor salariale si a tichetelor de masa.

Legea tichetelor de masa pentru personalul sanitar a fost aprobata si urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2002.

Consiliul National al Federatiei SANITAS atrage atentia, intr-un comunicat, Ministerului Sanatatii si Familiei, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Guvernului Romaniei asupra pericolului declansarii acestor miscari de protest, care pot paraliza sistemul sanitar. Conducerea SANITAS sustine ca a formulat aceste avertismente ca urmare a sesizarilor primite de la organizatiile judetene privind neachitarea la timp a salariilor si incalcarea prevederilor legale ale contractului colectiv de munca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS