12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMustrarea si avertismentul- pedepsele pentru medicii care gresesc

Mustrarea si avertismentul- pedepsele pentru medicii care gresesc

Cazul barbatului care a murit saptamina trecuta dupa ce fusese plimbat cu ambulanta timp de cinci ore si refuzat la internare de trei unitati sanitare readuce in discutie responsabilitatea medicilor pentru viata pacientilor. Desi exista o institutie cu rol de aparare a profesiunii de medic si implicit a pacientilor, si anume Colegiul Medicilor, aceasta are un rol mai mult demonstrativ. Practic insa, Colegiul Medicilor nu are nici o putere de a-i pedepsi pe doctorii care isi incalca datoria pe care o au pentru viata si sanatatea oamenilor.

Presedintele Colegiului Medicilor Dolj, Doru Dobrescu, spus: „Singurele pedepse pe care se pot da, chiar si in cazul unor abateri grave de la Codul Deontologic al Medicilor, sint mustrarea, avertismentul, votul de blam, suspendarea temporara a calitatii de membru al Colegiului Medicilor si propunerea catre Ministerul Sanatatii pentru retragerea autorizatiei de libera practica. Primele patru pedepse nu il afecteaza pe cel care a gresit, singura serioasa fiind suspendarea dreptului de a practica medicina, dar, in acest caz, decizia e luata de Ministerul Sanatatii“.

Doru Dobrescu a mai spus ca in Codul Penal si in cel Civil nu este prevazuta decit pedepsirea culpei medicale. Nu se specifica nimic de sarlatanie, sperjur sau alte incalcari ale normelor profesiunii de medic. „Statutul profesiunii de medic si Codul de Deontologie Medicala nu au fost aprobate de parlament, asa cum se intimpla in tarile europene“, precizeaza Doru Dobrescu. „Din aceasta cauza, cele doua documente nu pot fi folosite in justitie, iar greselile medicilor pot sa ramina nepedepsite“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS