14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEde Erdely a primit pe tava AGROMEC-urile doljene

Ede Erdely a primit pe tava AGROMEC-urile doljene

• 1999 – anul „tunului“ in Dolj • Gabi Gunescu, fostul director al FPS Dolj, a „maritat“ aproape pe degeaba unitatile agricole

Citiva ofiteri din cadrul IJP Covasna, insotiti de un procuror de la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Brasov, s-au deplasat ieri la Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) – Sucursala Regionala Sud Oltenia, pentru a aduna probe in ceea ce priveste modul in care fostul director al FPS Dolj, Gabriel Gunescu, a incheiat contracte de vinzare-cumparare a citorva AGROMEC-uri din Dolj. Toate societatile respective au fost cumparate de Ede Erdely impreuna cu Ambrus Attila si Magdolna Markos. Cei trei escroci sint cercetati in stare de arest preventiv pentru comiterea infractiunilor prevazute de art. 12 si 13 din Legea 87/1994, art. 40 din Legea 82/1991 si art. 290 Cod Penal.

Ede Erdely, Ambrus Attila si Magdolna Markos sint cercetati pentru evaziune fiscala, incalcarea Legii contabilitatii si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Printr-o ordonanta emisa de Parchetul Curtii de Apel Brasov, in dosarul nr. 202/P/2001, s-a dispus ridicarea silita de la sediul APAPS-SRS Oltenia a patru contracte de vinzare-cumparare a tot atitea AGROMEC-uri din Dolj pe care Gabriel Gunescu, sub obladuirea si cu concursul „vatafului“ sau direct, Radu Sirbu, le-a vindut pe „doi lei“ celor trei „pui de daci“.

Prin contractul de vinzare-cumparare nr. DJ/D16/35/15.12. 1999, Ede Erdely si partenerii sai au cumparat AGROMEC Virtop, la pretul de 164.084.600 de lei. La vremea respectiva, societatea avea in patrimoniu sediile din Cornu, Orodel, Calugareni, Izvoare si Caraula. La acestea se adaugau 85 de tractoare, 35 de combine si alte zeci de utilaje agricole. Din cauza datoriilor mari catre bugetul de stat, toate bunurile AGROMEC Virtop erau puse sub sechestru asiguratoriu. Cu toate acestea, Gabriel Gunescu – „inima larga“ – a incuviintat vinzarea a 50,27% din actiuni, cu numai 200 lei/actiunea, in loc de o mie de lei. Fara sa mai stea prea mult pe ginduri, echipa de „minoritari“ a vindut AGROMEC-ul la bucata, dupa ce l-a cumparat la angro. La fel s-a intimplat si la Giubega. AGROMEC de acolo a intrat in „proprietatea“ lui Ede Erdely la pretul de 73.269.700 de lei. Prin contractul DJ16/16/17.06.1999. Acolo, 11 combine, 11 tractoare, zeci de utilaje agricole si alte bunuri au luat, de asemenea, drumul „pribegiei“.

In atentia organelor de ancheta mai sint si contractele DJ16/33/15.12.1999 – AGROMEC Poiana Mare, vindut cu 472.136.600 de lei, si DJ/16/13/7.06.1999 – AGROMEC Bailesti, vindut cu 120.233.920 de lei. Alaturi de aceste documente, politistii din Covasna au mai ridicat toate actele aditionale ale respectivelor contracte si toate inscrisurile oficiale legate de respectivele tranzactii. Deci se poate spune ca 1999 a insemnat anul „tunului“ pe care Ede Erdely si parteneri sai l-au dat in Dolj, insfacind cit ai zice „Gabi“ un „sac“ de AGROMEC-uri la contravaloarea a maximum trei Dacii noi. Pai daca persoanele investite de statul roman sa administreze si sa vinda averea nationala – adica Gabriel Gunescu si „tatucul“ de la Bucuresti, Radu Sirbu, au „maritat-o“ la preturi si de cinci ori mai mici, pe buna dreptate ne intrebam cum s-a impartit domnilor cota-parte din diferenta pina la preturile reale?

Raspunsul se afla in penita oamenilor legii. Pina il vom primi, mai spunem ca actualul avocat din cadrul Baroului Dolj, Gabriel Gunescu, s-ar putea sa aiba o „intimpinare“ in momentul in care fostul sau sef direct, Radu Sirbu, va termina de dat cu subsemnatul la organele de ancheta din Bucuresti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS