13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBailestiul a devenit municipiu

Bailestiul a devenit municipiu

Dupa ce a fost o perioada unic furnizor de carcase pentru motoare electrice, FONTANEF Bailesti (fosta turnatorie) a fost cumparata de o firma din Capitala. Bucurestenii au taiat toate utilajele si le-au dus in Portul Constanta, de unde, se pare, au cistigat de cel putin doua ori cele 13 miliarde cu care au cumparat fabrica. A doua uzina din Bailesti, Fabrica de Celule Electrice, a fost privatizata, si-a mentinut profilul pe aparataj electric de joasa si inalta tensiune, dar a redus numarul angajatilor de la 1.200 la 300. Suma, fosta Intreprindere Mecanica de Utilaje Agricole, si-a mentinut profilul, dar a redus si ea numarul angajatilor de la 1.200 la 300. Dupa ce industria bailesteana a ajuns la cote nesemnificative in peisajul orasului, in ultimii 11 ani doar un intreprinzator a deschis un atelier de cuie si plase de sirma in care lucreaza 20 de muncitori. In rest, muncitorii de ieri au devenit agricultorii de azi si de miine…

Intre FONTANEF si METAREX nu au fost decit 13 miliarde

FONTANEF Bailesti, fosta Intreprindere de Piese Turnate, era unic furnizor de carcase pentru motoare electrice si producator de piese din aluminiu si bronz pentru industria electrotehnica. Dupa 1990, unitatea a intrat in lichidare, iar lichidatorul a vindut-o firmei METAREX din Bucuresti pentru suma de 13 miliarde de lei. Firma bucuresteana a taiat toate utilajele, care au fost carate cu masini inregistrate in judetul Constanta. Pentru ca utilajele au fost taiate si nu dizlocate pentru a fi montate in alta parte, METAREX a cistigat de cel putin doua ori mai mult decit a dat pe fabrica. Pentru ca din FONTANEF nu au mai ramas decit zidurile, cei 1.200 de muncitori care au lucrat aici si-au gasit refugiul in agricultura de subzistenta. Pentru ca si din ziduri se pot scoate bani, un italian a inceput sa le repare, in vederea deschiderii unui atelier de scule aschietoare.

Fabrica de Celule Electrice si fosta Intreprindere Mecanica de Utilaje Agricole si-au pastrat profilul, dar au redus fiecare numarul angajatilor de la 1.200 la 300.

La Bailesti, dupa 1990, nici porcii nu s-au simtit prea bine

SUINPROD, fosta intreprindere de stat de crestere si ingrasare a porcilor, cu o capacitate de 150.000 de porci pe serie, se afla acum in lichidare. S-a vindut tot ce s-a putut vinde, iar ceea ce a mai ramas probabil se va inscrie sub incidenta asteptatei legi dupa care unitatile zootehnice se pot vinde pe sume derizorii, cu conditia sa li se pastreze timp de cinci ani profilul. La cooperativa mestesugareasca SOCOM Infratirea mai functioneaza doar atelierul de timplarie, iar sectiunea UFET face custi pentru fazani. Silozul de cereale, cu o capacitate de 60.000 de tone, a fost cumparat de o societate greceasca – „Loulis“.

La Bailesti, singura industrie care prospera este cea a cuielor

Pentru ca in zona s-au inmultit caii, un intreprinzator local a deschis un atelier de cuie de potcoave si sirma impletita. Cei 20 de muncitori ai micii intreprinderi au facut-o profitabila. Indiferent cit de sarac e omul, caii tot trebuie sa si-i duca la potcovit. Iar daca lemnul a devenit prea scump, multi dintre gospodari au inlocuit gardurile de scindura cu cele de sirma impletita.

Prima atestare documentara a Bailestiului este din anul 1625. La 3 mai 1921, localitatea a fost declarata oras. Dupa 80 de ani, pe 6 iulie 2001 orasului i s-a conferit titlul de municipiu. Municipalitatea s-a gindit sa serbeze cei 80 de ani de existenta a orasului si trecerea intr-o noua treapta de administrare la sfirsitul acestei saptamini. Primarul municipiului, Ion Saceanu, impreuna cu consilierii locali care s-au ocupat de cele trei zile de sarbatoare li se adreseaza tuturor fiilor din Bailesti sa vina acasa la sfirsitul saptaminii acesteia nu numai pentru ca a fiert vinul in butoaie, ci si pentru ca aici va fi mare sarbatoare, cu lautari si toate cele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS