14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalO fortareata americana plutitoare

O fortareata americana plutitoare

Este vorba despre o unitate complexa apartinind de baza de la Norfolk (Virginia), acolo unde se afla si comandamentul suprem al fortelor NATO din Atlantic. Componenta de baza in jurul careia se structureaza intreaga arhitectura a acestei forte navale impresionante este portavionul USS Theodore Roosevelt care face parte din clasa NIMITZ, grupind cele mai mari opt nave de lupta construite pina acum. Cu un personal de peste 6.000 de oameni la bord (echipaj si piloti), nava, inalta cit un bloc cu 24 de etaje, are un deplasament de 102.000 tone si o lungime a pistei de decolare de 332,9 m. Cele doua reactoare nucleare ii confera navei o raza de actiune virtual nelimitata la o viteza de peste 30 de noduri. Opt generatoare electrice produc 8.000 kW, suficient pentru alimentarea unui oras cu 100.000 de locuitori, iar rezervele de alimente si materiale de la bord sint suficiente, in mod normal, pentru o perioada de 90 de zile. Nava mai dispune de o unitate proprie de reparatii avioane, echipata cu tot ceea ce este necesar pentru interventiile cele mai complexe, precum si de un atelier de reparatii pentru aparatura electronica. Exista peste 2.500 de posturi telefonice, peste 3.000 de bransamente pentru televizoare, iar atunci cind nava se afla in regim operational, la bord se servesc peste 18.600 de portii de mincare. Capacitatea unitatilor de aer conditionat este de 2.520 de tone, iar capacitatea zilnica a unitatilor de distilare a apei este suficienta pentru a acoperi nevoile a 2.000 de persoane.

Exista 80 de avioane la bord (aflate in apropierea pistei de lansare sau in zonele de parcare pe citeva etaje sub punte de unde sint ridicate cu patru lifturi speciale), nava avind patru catapulte care pot propulsa avioane la fiecare douazeci de secunde. Tipurile de avioane in formatia standard (apartinind grupului aerian 8 de lupta) sint: F-14D Bomcats, F A/18 Hornet, S-3A/B Viking, E-2C Hawkeye si EA-6B Prowler, precum si doua tipuri de elicoptere de atac si lupta antisubmarina: 6H-60F si HH-60H. Dispune de trei sisteme de lansatoare Raytheon GMLS Mk 29, fiecare cu opt celule pentru rachetele suprafata-aer de tipul Sparrow, pentru aparare aeriana antiracheta (cu o raza de actiune de 14,5 km si ghidaj terminal laser semiactiv). Pe linga aceasta, pe nava exista sistemele de racheta Raytheon RAM (Rolling Airframe) cu raza scurta de actiune, care sint destinate apararii impotriva rachetelor antinave.

Armament suplimentar

Pe nava mai exista patru sisteme de armament din ultima generatie MK 15 Phalanx – tunuri ultrarapide de 20 mm, destinate interceptarii rachetelor antinava, care au reusit sa treaca de toate celelalte sisteme de aparare. Este destinat sa intercepteze mai ales rachetele de croaziera, precum si avioanele de atac care ajung in perimetrul apropiat al navei. Este vorba despre un sistem complet automat care detecteaza, evalueaza electronic tinta adversa, stabileste coordonatele de tragere si actioneaza in momentul optim pentru interceptie. Are o capacitate de 3-4.500 de proiectile/minut intr-un foc continuu sau in salve de 60 sau 100 de proiectile cu o raza de actiune de 1,5 km.

Bruiaj electronic

Nava mai dispune si de un foarte sofisticat sistem de bruiaj electronic, cu patru sisteme Lockheed Martin Hycor cu lansatoare cu sase tevi de tinte false, alaturi de care mai exista un sistem SSTDS de aparare antitorpile, precum si un sistem NIXIE de contramasuri electronice antitorpile. In sistemul de comanda al navei este integrat si un echipament special Raytheon AN/SLQ pentru razboiul electronic, capabil sa detecteze emisiile radar ostile cu ajutorul a doua seturi de antene, oferind instantaneu un sem-nal de avertizare si servind ca interfata pentru declansarea contramasurilor specifice de bruiaj.

Alaturi de portavion, grupul de lupta mai este alcatuit din urmatoarele tipuri de nave: doua crucisatoare purtatoare de rachete ghidate (rachete de croaziera Tomahawk, permitind atacul la mare distanta), un distrugator purtator de rachete (misiune complexa, dar destinat in primul rind apararii antiaeriene), un distrugator si o fregata cu misiunea principala de lupta antisubmarin, doua submarine de atac, precum si citeva nave de aprovizionare cu combustibil, munitie sau alimente.

Portavionul Roosevelt – comandat incepind din luna martie a acestui an de cpt. Richard J. O’Hanlon – a participat la operatiunile „Deny Flight“ si „Sharp Guard“ in Adriatica, in misiunea „Operation Deliberate Force“ si in misiunea „Operation Southern Watch“, pentru interzicerea spatiului aerian deasupra Irakului. A participat si la operatiunile NATO „Allied Force“ si „Noble Anvil“ in perioada conflictului din Kosovo. Structura standard a escadronului de distrugatoare, care, traditional, a insotit portavionul Roosevelt in misiunile sale precedente, cuprinde sase nave de lupta: USS Peterson, USS Ramage, USS Hayler, USS Elrod si USS Winston Churchill.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS