17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Drept la replica

In editia de miercuri, 19 septembrie 2001, a cotidianului Gazeta de Sud, sub semnatura domnului Florin Tanovici, a fost publicat articolul „Colonelul Cojocariu l-a confundat pe Paul Valuta din Craiova cu Osama bin Laden din Afganistan“.

In conformitate cu prevederile legale si uzantele din mass-media, va rugam sa publicati urmatorul drept la replica:

In ziua de 17 septembrie 2001, la Serviciul politiei judiciare din IPJ Dolj s-a primit adresa nr. 2800/P/1995 din 28.06. 2001, prin care Tribunalul Timis inainta mandatul de executare a pedepsei inchisorii nr. 542/1995 din 28.07.2001, privind pe Jahani Farid, cu rugamintea de a dispune executarea lui, inaintind de indata adeverinta de incarcerare.

In conformitate cu prevederile Codului de procedura penala si ale celorlalte acte normative in materie, s-a organizat punerea mandatului in aplicare.

In legatura cu asa-zisa patrundere fara drept in locuinta condamnatului, precizam ca mandatul de executare a pedepsei inchisorii constituie temei legal pentru intrarea celor insarcinati cu aplicarea masurii in domiciliul sau resedinta celui in cauza fara a mai fi necesara o alta autorizare prealabila a magistratului, asa cum se stipuleaza expres in art. 27, pct. 2, lit. „a“ din Constitutia Romaniei.

In ziua de 18 septembrie, in jurul orei 13.00, a fost semnalata prezenta lui Jahani Farid la restaurantul MGM din cartierul Brazda lui Novac. Cadre ale Serviciului politiei judiciare s-au deplasat la fata locului, dar la aparitia acestora, Jahani Farid s-a urcat intr-un autoturism, incercind sa dispara. Urmarit de autoturismul politiei, cel in cauza s-a refugiat in curtea Parchetului Militar din str. Paltinis, unde a fost retinut.

Fiind condus la sediul IPJ Dolj, in timp ce se efectuau procedurile prealabile incarcerarii, a sosit si avocatul sau, domnul I.P. Surdu, care a prezentat adresa nr. 1345/C/3904/2001 din 11.09.2001, a Parchetului de pe linga Curtea Suprema de Justitie, prin care i se comunica lui Jahani Farid ca procurorul general a dispus suspendarea executarii sentintei penale nr. 402 din 22.12. 1995 a Tribunalului Timis, pina la data de 28.11.2001.

Cu toate ca art. 412 din Codul de procedura penala, invocat ca temei al suspendarii executarii sentintei in adresa sus mentionata prevede in alineatul ultim ca „Aducerea la indeplinire a dispozitiilor de suspendare a executarii hotaririi se face prin instanta de executare“, iar la IPJ Dolj nu s-a primit nici o comunicare de la Tribunalul Timis cu privire la suspendarea executarii sentintei sau retragerea mandatului, Jahani Farid nu a mai fost introdus in arest, ci a ramas intr-un birou al Serviciului politiei judiciare, insotit de avocatul sau pina in jurul orei 16.30.

Mentionam ca acest interval de timp nu a fost necesar redactarii comunicatului de presa care sa justifice asa-zisa gafa a politistilor, cum insinueaza domnul Tanovici in articolul sau, ci contactarii unor factori de decizie din justitie pentru clarificarea situatiei. Precizam ca unitatilor de politie indrituite de lege cu punerea in executare a mandatelor le sint opozabile doar documentele trimise pe cale oficiala. Prin urmare, suspendarea executarii mandatului trebuia sa ne fie comunicata oficial de catre Tribunalul Timis.

La ora 16.30, dupa ce toate aceste aspecte procedurale au fost clarificate cu vicepresedintele Tribunalului Timis, celui in cauza i s-a permis sa paraseasca sediul politiei. In consecinta, toate activitatile desfasurate de politisti pentru cautarea, prinderea si retinerea lui Jahani Farid s-au desfasurat in limitele legii, nefiind vorba de un abuz.

Cu precizarea ca politistii participanti la retinerea lui Jahani Farid, zis Paul Valuta, nu au de ce sa simta sudori reci pe sira spinarii, va asiguram de totala noastra disponibilitate pentru informarea corecta a cititorilor publicatiei dumneavoastra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS