10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIn tirgul din Romanesti, bani sa ai... ca-i cheltuiesti!

In tirgul din Romanesti, bani sa ai… ca-i cheltuiesti!

Daca e luni, e zi de tirg in Craiova. Mii de oameni din toate colturile judetului au venit sa vinda, sa cumpere sau pur si simplu sa caste gura la ceilalti. De la cazane de tuica, cauciucuri de masini, galeti din plastic sau metal, clopotei pentru vitei, oale de pamint, cuie, ceasuri cu sfintisori, hamuri, tirne, butoaie, maturi, papuci de cauciuc, turcisme si chinezarii pina la „rasina de brad buna de tamiie“, toate aveau un pret si mai multi curiosi decit cumparatori. Animale mai putine, dar scumpe foc, cherestea din belsug, mici producatori si comercianti cu „de toate“, o vinzoleala vioaie si pestrita de lume preocupata sa obtina cel mai bun pret. Sau sa nu piarda nimic din atmosfera si oferta tirgului! In jurul prinzului cel mic, reclama incerca sa reanime un comert cam obosit si cit se poate de afumat de gratarele care scoteau la foc automat generatii de mici pentru foamea tuturor.

Preturi „promotionale“ se intilneau la doua produse: la cereale – ca doar recolta de anul acesta a fost nesperat de buna, si la haine second-hand. Porumbul nu se vindea nici cu 40.000 de lei baniciorul, griul n-avea nici el prea mare cautare, desi, la 35.000 de lei o banita, in urma cu o jumatate de an, s-ar fi dat ca piinea calda. „Ce sa facem, uite, stam cu ele aci si nu le cumpara nimenea! Porumbul e 40.000 de lei baniciorul, ovazul tot atit, dar nu le cumpara nimeni. Le-as da si angro pe toate, numai sa scap de ele!“, a spus nemultumita Mihaela Papa din Palilula, Dolj. Nici animalele nu prea aveau cautare, pretul porcilor fiind in crestere vertiginoasa de cind cu belsugul de porumb din hambarele taranilor. Nici mobila ieftina (dar cu design pretentios!), facuta de amatori in atelierele din spatele curtii, nu prea tenta cumparatorii.

Haine de sezon

Cea mai mare inghesuiala era in spatiul amenajat pentru comertul cu haine second-hand. Apropierea anotimpului rece i-a facut pe vinzatorii din tirgul de haine sa reinnoiasca marfa si, mai ales, sa ieftineasca preturile: „Cinci mii bucata!… Le-am redus la zece mii!…Trei mii in gramada, trei mii pa ales!“, rasunau voci din aproape toate colturile tirgului. De vineri, moda second a inlocuit tricourile si costumele de baie cu pulovere, sacouri si geci. Si cum, rareori, in cursul saptaminii se intilnesc cu asa multime de oameni, tiganii se straduiau sa dea cit mai mult din marfa. Chiar daca incaltamintea era mai putina decit in alti ani, ca urmare a interdictiei de a importa incaltaminte second, amatori se gaseau din belsug. Citiva tineri scotoceau de zor prin mormanele de genti, in cautarea unui ghiozdan mai „de soi“, pe care sa dea 10.000 de lei. La preturi cuprinse intre 30.000 de lei si citeva sute de mii, puteai sa iti cumperi o geaca, in functie de pretentii si …buget! Pantaloni, mai jerpeliti sau mai „retusati“ pe ici pe colo, dar cit de cit … razanti cu moda, blugi, sosete, lenjerii de corp sau de pat, hainute de copii, toate erau adunate in gramezi de haine, in care miinile febrile ale amatorilor de chilipiruri scotoceau in cautarea vreunui articol mai bun, mai nou si mai ieftin!

Masini multe, scumpe si de toate marcile

Dincolo de sectorul comerciantilor de fiare, piese de masina vechi, dar lustruite si inca functionabile (cel putin asta sustin toti vinzatorii!) stateau la vinzare autoturismele. Masini romanesti si straine, limuzine si „cazaturi“ stateau expuse la vedere, cu pretul in geam. Invariabil, marcile autohtone se vindeau pe lei (pe milioane de lei), iar cele „de dincolo“ aveau preturile in dolari sau marci. Preturile masinilor din tirg au devenit mai mult un etalon, numai bun ca pret de referinta, pentru cei din bransa comerciantilor de masini. „Abia inmatriculata; tocmai adusa in tara; cu RAR-ul facut si taxele platite…“, explicatii care lamureau orice posibila nedumerire a cumparatorului. Virsta masinii era invers proportionala cu pretul cerut; cu cit Fordul era mai nou, mai… Focus sau Escort si cu actele in regula, cu atit miile de dolari cerute erau mai multe.

La spartul tirgului, tirgovetii „de profesie“ se pregateau de plecare; marti, undeva, in Dolj, iar e zi de tirg!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS