20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinÎngrijirea părului, între mit şi realitate

Îngrijirea părului, între mit şi realitate

Când vine vorba despre frumuseţea podoabei lor capilare, femeile sunt mereu în căutare de trucuri-minune pentru a se asigura că au un păr sănătos, bogat şi strălucitor.

Pentru că frumuseţea şi sănătatea părului sunt subiecte îndelung dezbătute de femei, în mod inevitabil, de-a lungul timpului au apărut o serie de idei, care însă promovează sfaturi care sunt mai mult sau mai puţin adevărate. Redactorii de la Yahoo Lifestyle au făcut un scurt inventar al celor mai des întâlnite astfel de idei, arătând în egală măsură dacă şi cât de adevărate sunt acestea.
Una dintre ideile pe care femeile le cred aproape cu sfinţenie este aceea că părul îşi pierde din strălucire dacă este spălat des şi că, în plus, podoaba capilară se îngraşă mai repede decât în mod obişnuit. Dermatologii afirmă însă că este vorba de un mit. Frecvenţa cu care părul trebuie spălat depinde foarte mult de la o persoană la alta şi se stabileşte în funcţie de cantitatea de sebum secretat de scalp – cu alte cuvinte, în funcţie de cât de repede se îngraşă podoaba capilară. Pe de altă parte, specialiştii spun că printre factorii care influenţează stabilirea acestei frecvenţe se numără şi anotimpul, dar şi activitatea zilnică a fiecărei persoane. În teorie, este indicat să vă spălaţi pe cap de două-trei ori pe săptămână, pentru a avea mereu un păr curat şi frumos. Dacă însă părul se îngraşă prea mult, din diverse motive, numărul spălărilor poate să crească.

Vârfuri despicate şi periatul

Un alt mit menţionat în timpul discuţiilor pe care femeile le poartă pe tema îngrijirii părului este legat de vârfurile despicate. Multe doamne şi domnişoare cred că această problemă a podoabei capilare poate fi rezolvată cu ajutorul unor produse speciale de îngrijire şi că nu este nevoie ca părul să fie tăiat pentru a se regenera. Aşa cum spuneam, este vorba doar un mit, întrucât, potrivit dermatologilor şi hairstyliştilor, este obligatoriu ca vârfurile să fie tăiate la interval de două-trei luni, indiferent dacă sunt sau nu degradate.
Pentru că, în general, femeile îşi doresc să aibă un păr lung, ele au tendinţa de a trece cu vederea acest sfat şi, mai mult, au impresia că vârfurile despicate se pot repara cu ajutorul unor produse cosmetice. Din păcate pentru ele, acest lucru nu este deloc adevărat: dacă firul de păr s-a despicat, singura salvare este foarfeca. Într-adevăr, există produse pentru îngrijirea părului care promit rezolvarea acestei probleme, însă este doar o soluţie temporară, pentru că părul degradat nu se va repara niciodată ca prin minune.
O altă idee greşită, transmisă din generaţie în generaţie printre femei, este aceea că periatul des face bine părului. Este cât se poate de adevărat că periatul sau pieptănatul nu trebuie să lipsească din rutina zilnică de îngrijire, însă o singură dată pe zi este suficient. Periatul previne încurcarea firelor de păr şi despicarea lor şi stimulează circulaţia sangvină de la nivelul scalpului. Numai că periatul excesiv nu va face altceva decât să întindă sebumul de la rădăcină la vârfuri, astfel că părul se va îngrăşa foarte repede.

Mituri parţial adevărate

Unul dintre miturile parţial adevărate este acela potrivit căruia produsele scumpe sunt cele mai bune. Nu este obligatoriu ca tot ce este scump să fie şi bun sau produsele ieftine să fie de proastă calitate. Este adevărat că unele produse mai scumpe sunt de o calitate superioară, însă eficiente pentru îngrijirea părului sunt şi uleiurile naturale pentru păr, care au un preţ foarte mic.
Şi ideea că şamponul trebuie schimbat periodic este un mit parţial adevărat. Este sigur că şamponul nu îşi pierde din eficienţă odată cu trecerea timpului, iar dacă alegeţi un produs potrivit părului dumneavoastră, el îşi va face treaba. Pe de altă parte, este bine să mai testaţi şi alte produse – măcar o dată pe an – pentru că acest segment de pe piaţa produselor cosmetice este într-o permanentă schimbare, iar produsele nou-apărute conţin mereu formule îmbunătăţite, care s-ar putea dovedi mai potrivite pentru părul dumneavoastră.

Clătirea părului cu apă rece îl face mai strălucitor  

Este un mit adevărat dacă ne gândim că după o clătire cu apă rece cuticula firului se închide. Dar foarte important este să nu te usuci cu uscătorul de păr dacă nu vrei să anulezi efectul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS