10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinViaţa fără şcoală

Viaţa fără şcoală

Dincolo de Ocean, şcoala pare a fi o noţiune deja depăşită, multe familii preferând să îşi educe copiii în stil propriu, relatează ditadifulmine.com

În Statele Unite, este la modă printre unele familii să nu îşi mai trimită copiii la şcoală, ci să îi educe acasă, aşa cum îşi doresc. În acest fel, copiii sunt ţinuţi la distanţă de influenţele negative ale societăţii şi pot fi instruiţi şi educaţi după bunul-plac al părinţilor. În plus, datorită acestei metode, cresc şi şansele ca, într-o zi, odraslele să devină exact ceea ce au visat părinţii. Potrivit statisticilor, nu mai puţin de 1,5 milioane de copii din Statele Unite, dintr-un total de 56 de milioane de elevi, nu sunt trimişi la şcoală și sunt instruiți acasă. Un caz cu totul deosebit îl reprezintă fraţii Biegler. Aceştia nu merg nici la şcoală şi nu sunt instruiţi nici acasă. Ei sunt cei care decid ce, când şi cum să înveţe, fără reguli, fără manuale şi fără nici un control. Pentru că aşa-numita „Movement of Unschooling“ – „Mişcare de neşcolarizare“ prevede exact acest lucru: învaţă ce vrei, când vrei şi cum vrei.

Povestea familiei Biegler

Fraţii Biegler trăiesc în Westford, Massachusetts, şi sunt copiii lui Phil Biegler şi Christine Yablonski, care s-au autodefinit „dezeducatori radicali“. Ei permit propriilor copii, un băiat şi o fată care nu au ajuns încă la vârsta majoratului, să decidă ce tip de educaţie vor să primească. „Secretul este să ai încredere că copiii tăi vor reuşi să îşi găsească drumul în viaţă“, a explicat Yablonski, cu ocazia unui interviu acordat emisiunii Good Morning America, în care descrie mişcarea de „neşcolarizare“ ca şi cum „îți trăieşti propria viaţă de parcă sistemul educaţional nu ar exista“. Atunci când sunt întrebaţi cum pot copiii lor să înveţe, de exemplu, matematica, ei răspund cu seninătate: „Dacă au nevoie de algebră, o vor învăţa, vor găsi toate informaţiile de care au nevoie“. În realitate, educaţia fraţilor Biegler este mult mai anarhică decât am fi tentaţi să credem. „Am descoperit că nu avem nevoie de prea multe reguli“, explică Phil Biegler. De altfel, copiii lui se uită la televizor când şi cât au chef, se pot juca atât cât le pofteşte inima, citesc ce vor şi pot studia doar ceea ce îi interesează în mod special, fără nici un fel de regulă sau linie educativă tradiţională.

Părerea specialiştilor

Intervievată în legătură cu inedita abordare a soţilor Biegler, Ann Pleshette Murphy, specialistă în relaţiile parentale şi consultant al emisiunii Good Morning America, a declarat că i se pare că „părinţii vor să dea prea multă putere copiilor, iar acest lucru, după cum ştim, le poate provoca acestora o stare de anxietate şi îi poate face să creadă că sunt centrul universului. Aşa ceva nu este deloc benefic pentru ei“.
De aceeaşi părere este şi psihiatra Reef Karim: „Întregul concept de cooperare cu propriii copii este, cel puţin la nivel teoretic, destul de interesant, iar dacă un copil ar fi un mic adult ar putea fi chiar extraordinar, însă trebuie să fim conştienţi de faptul că totuşi avem de-a face doar cu un copil“, crede specialista.
Oricum ar fi, cert este că „mişcarea de neşcolarizare“ este din ce în ce mai populară, nu mai puţin de 1,5 milioane de copii fiind educaţi acasă. De asemenea, cel puţin 100.000 de familii de dincolo de Ocean au ales să îşi instruiască odraslele în acelaşi stil cu Biegler.
De altfel, în Massachusetts, această metodă este perfect legală, singura condiţie fiind ca anual să se prezinte un raport autorităţilor şcolare locale. 
Discovery Health a realizat un documentar despre una dintre aceste femei care urmează principiul „dezşcolarizării“, prezentând detalii din viaţa cotidiană a acestora. Fără pedepse, fără evaluări, fără disciplină. În cadrul nucleului familiar, nu există ierarhie, nu există oră fixă pentru micul dejun sau pentru masa de prânz. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII