8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLegumele violet, inovaţie în gastronomie

Legumele violet, inovaţie în gastronomie

Anul acesta, ştiinţa şi tehnologia folosite în domeniul agriculturii au obţinut rezultate spectaculoase, care se reflectă în principal în noi varietăţi de legume create prin încrucişarea celor „obişnuite“ din aceeaşi familie. Violetul este culoarea vedetă în agricultura de anul acesta, tehnologii dezvoltând cartofi şi varză de Bruxelles colorate în această nuanţă.

Cartofii prăjiţi sunt unul dintre cele mai cunoscute preparate culinare din întreaga lume şi s-ar fi putut crede că popularitatea lor nu va putea depăşi niciodată nivelul actual. Şi totuşi, lanţul de magazine Sainsbury’s din Marea Britanie a făcut o încercare în acest sens (reuşită, de altfel), aducând pe piaţă o varietate de cartofi de culoare violet.
Legumele, a căror culoare aprinsă nu se limitează la a apărea doar pe coajă, ci şi în interior, s-au dovedit pe placul clienţilor magazinelor Sainsbury’s. În plus, violetul „supravieţuieşte“ şi după procesul de preparare, astfel că persoanele care încearcă această ciudăţenie vor avea plăcuta surpriză de a se delecta cu porţii delicioase de cartofi pai prăjiţi, cartofi copţi, la cuptor şi piure – care au acelaşi gust ca şi preparatele similare pregătite din cartofii tradiţionali. Numai că acest soi de cartofi nu este doar aspectuos, ci şi plin de antioxidanţi – în special antocianină, substanţa care conferă culoarea specifică afinelor, murelor şi vinetelor. Antocianina este un antioxidant ce protejează celulele împotriva acţiunii radicalilor liberi, având astfel posibilitatea de a preveni cancerul, şi aduce totodată o serie întreagă de beneficii pentru sănătatea organismului.

Cum s-a creat cartoful violet

Aşa cum probabil ştiţi, în natură există mii de soiuri de cartofi, dintre care unii au miezul în culori vii, de la roşu aprins şi până la mov. Soiul nou-creat şi botezat „Purple Majesty“ este rezultatul muncii experţilor de la Universitatea Colorado, care au încrucişat mai multe varietăţi de cartofi coloraţi. Cartofii violeţi se cultivă în Scoţia, pe terenurile aparţinând companiei Albert Bartlett. Anul acesta, producţia de cartofi violeţi a fost de doar 400 de tone, prin urmare, legumele colorate sunt destul de rare, deşi nu exagerat de scumpe, fiind vândute cu doar 50 de cenţi mai mult decât soiurile obişnuite de cartofi. Dar pentru că noul soi s-a bucurat de popularitate, compania producătoare a anunţat că intenţionează ca anul viitor să aibă o recoltă mult mai bogată. „Piureul alb tradiţional s-ar putea să devină curând o amintire, căci soiul Purple Majesty este menit să schimbe percepţia publicului asupra cartofilor. Până acum, aceste legume, deşi consumate în cantităţi mari, puteau fi catalogate drept gustoase, dar plictisitoare şi previzibile. Nu la fel se va întâmpla şi de acum înainte. Noi estimăm că soiul Purple Majesty va deveni vedeta familiei acestor legume“, a explicat Liz Jarman, director tehnologic în cadrul companiei Albert Bartlett. „Cartoful violet este o adevărată superlegumă pentru că este foarte bogat în substanţe nutritive şi, în plus, are un gust mai bun decât multe dintre celelalte varietăţi de cartofi“, a adăugat cu mândrie directorul pentru dezvoltare al companiei.

Varză de Bruxelles mai îmbietoare

Dacă vă număraţi printre persoanele care consumă cu plăcere varză de Bruxelles obişnuită, veţi fi fericit să aflaţi că a fost lansat pe piaţă un soi nou, colorat şi el în nuanţe regale de violet. Inventatorii noii legume se aşteaptă ca varza de Bruxelles violet să aibă cel puţin la fel de mult succes ca şi cartofii de aceeaşi culoare. În plus, noul soi este mai moale şi mai dulce decât varianta verde „tradiţională“. Varza de Bruxelles violet se cultivă în regiunea Cambridgeshire din Anglia şi, potrivit experţilor, se recoltează în perioada octombrie – februarie. La fel ca sora ei tradiţională, varza de Bruxelles violet poate fi servită fie crudă, în salate, fie fiartă sau opărită, la fel ca majoritatea legumelor.
Nici varza de Bruxelles nu se lasă mai prejos atunci când vine vorba de beneficiile aduse sănătăţii. Acest soi nou de legume are un conţinut scăzut de grăsime, este bogat în proteine şi reprezintă o sursă excepţională de vitamina A, calciu şi potasiu. În plus, varza de Bruxelles conţine de patru ori mai multă vitamina C decât o portocală, deci poate fi o armă eficace în lupta împotriva gripei de sezon. „Chiar dacă există oameni care iubesc aceste legume şi oameni care nici nu vor să vadă varza de Bruxelles, este important ca toată lumea să ştie că aceasta este o legumă extrem de sănătoasă. Sperăm însă că acest soi nou, colorat şi mai dulce, îi va îmbia şi pe cei care nu prea se dau în vânt după varza de Bruxelles“, a declarat Anne Spencer, directorul de vânzări al lanţului de magazine Asda, unde va fi comercializată noua varietate de varză.

Alte legume colorate în violet

Roşiile violet au ajuns pe piaţă în anul 2008, soiul fiind dezvoltat de o echipă de oameni de ştiinţă din Norwich. Morcovii de culoare violet au fost vânduţi pentru prima dată în 2002, în lanţul de magazine Sainsbury’s, dar nu s-au bucurat de succes. Conopida violet a apărut încă din secolul al XVIII-lea, dacă nu şi mai devreme, iar cercetătorii au dezvoltat chiar mai multe varietăţi de conopidă de această culoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII