10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTurismul din România versus cel extern

Turismul din România versus cel extern

Turiştii, fie că sunt români, fie că sunt străini, îşi doresc aceleaşi lucruri când merg în concedii: cazare decentă, mâncare bună, servicii ireproşabile, dar şi preţuri rezonabile. De multe ori, vizitatorii care ajung în România au parte de servicii neprofesioniste, deşi preţurile sunt la concurenţă cu cele din străinătate.

Turismul din România ar merge mult mai bine dacă persoanele implicate în acest domeniu ar colabora cu agenţiile de turism din străinătate, este de părere agentul de turism al hotelului Sinaia, Ciprian Stanciu. „România nu ar trebui să aştepte. Ar trebui să atragă turişti. Ar trebui să existe colaborare şi comunicare între agenţii autohtoni şi cei din străinătate. Prestatorii, adică hotelurile şi restaurantele din România, ştiu ce să ofere, iar agenţiile din străinătate ştiu ce îşi doresc turiştii, iar legătura dintre aceste două părţi ar trebui să fie realizată într-o bună concordanţă de agenţiile tour-operatoare din România“, a declarat Stanciu.

Declaraţia acestuia a venit în urma spuselor lui Detlef Hohne, director în cadrul grupului TUI, care acuză România că doar aşteaptă ca grupul TUI să trimită turişti şi hotelurile să încaseze banii.

El a mai zis că „TUI aşteaptă un semnal din partea României, dar trebuie să fie la fel de bună ca alte destinaţii. România nici măcar nu ştie care îi sunt punctele tari cu care poate intra în competiţie cu alte ţări“.

Cu privire la diferenţele mari de preţuri între pachetele din România şi cele din Europa, Stanciu consideră că „preţul pe un pachet de servicii în România este mai scump decât unul în afară, dar, dacă stăm să facem şi o comparaţie la celelalte cheltuieli ce implică o vacanţă, precum transportul, se observă o mare diferenţă. Pentru transportul către munte, românul plăteşte 50-60 de euro, dar pentru transportul către o capitală din Europa, poate da şi 300 de euro“.

 

Pachetele din Tunisia şi Egipt au reduceri de 15%

 

La Romexpo, în Bucureşti, a avut loc luna trecută Târgul de turism, aşteptat de toţi cei interesaţi de o vacanţă atât în România, cât şi în afară. La târg au participat 250 de firme din nouă ţări, principalii tour-operatori de pe piaţa românească şi majoritatea agenţiilor de turism.

Pentru acest sezon, Best Reisen propune iubitorilor de plaje însorite pachete turistice cu zboruri charter directe către Tunisia şi Egipt.

La standul agenţiei Best Reisen s-au regăsit oferte pentru sezonul de iarnă. Pentru toţi clienţii se acordă o reducere de 15%, la preţul de catalog, pentru orice sejur cu zbor charter din România. Oferta specială cu reducere aplicată de 15% este valabilă până pe 15 noiembrie.

„Pentru sezonul de iarnă, anul acesta le propunem turiştilor să evadeze în paradisuri în miniatură, pline de căldură şi relaxare, în care frigul lipseşte. Tunisia şi Egipt sunt cele mai potrivite locaţii pentru cei care îşi doresc un concediu însorit. Pentru ambele destinaţii, Tunisia şi Egipt, avem plecare din Bucureşti, în plus, pentru Tunisia, pachetele dispun şi de charter direct din Cluj-Napoca. Încă un avantaj îl constituie faptul că pentru toate pachetele avem un preţ promoţional care este disponibil începând cu deschiderea Târgului de Turism, din 23 octombrie. Oferim 15% reducere pentru orice pachet turistic achiziţionat până în 15 noiembrie acest an“, a declarat Csaba Garamszegi, manager Best Reisen România.

Acesta a adăugat: „Posibilităţile pentru alegerea unui concediu însorit nu sunt însă limitate doar la aceste două destinaţii. Pentru cei care sunt mari amatori de altfel de sejururi decât cele tradiţionale, Best Reisen are o multitudine de alte destinaţii atrăgătoare. Se pot achiziţiona sejururi exotice şi în: Maldive, Cuba, Gran Canaria, Mexic, Thailanda, Bali sau Dubai“.

 

Interesul românilor pentru croaziere s-a dublat

 

„Dacă anul trecut oamenii erau mai reticenţi în ceea ce priveşte croazierele, anul acesta lumea a început să se familiarizeze cu această noţiune. În 2008, cererea pentru astfel de excursii a crescut cu 50% faţă de anul trecut“, a spus Carmen Secareş, reprezentant al croaziere.net. Pentru astfel de vacanţe, românii trebuie să plătească o sumă cuprinsă între 500 şi 3.000 de euro pentru o perioadă ce variază între 7 şi 12 nopţi. Spre exemplu, dacă vreţi să beneficiaţi de un Revelion exotic, trebuie să alocaţi 500-600 de euro şi timp de şapte nopţi vă veţi plimba prin patru ţări.

Insula Afrodita este destinaţia pe care a mizat reprezentanta agenţiei ONT Carpaţi Group. „Cipru – Insula Afrodita este o destinaţie cu un climat bun, de aceea acest loc este vizitat toată perioada anului. Preţul pentru un sejur aici se ridică la 299 de euro, pachetul include zborul dus-întors, transfer către hotel, cazare pe durata a patru nopţi“, a specificat Ecaterina Badea, reprezentanta companiei.

„Un produs nou pe care îl oferă agenţia este un Revelion în Iordania, unde turiştii vor avea parte de un circuit de nouă zile în Amman – Petra – Aqaba (sejur pe plaja de aici). Preţul acestui circuit se ridică la 1.809 dolari, dar el include transportul, cazarea, ghidul şi excursiile către destinaţiile amintite“, a adăugat Badea. Având în vedere ofertele, reprezentanta ONT Carpaţi se aşteaptă ca solicitările pentru aceste destinaţii să fie mai mari cu 15% faţă de anul trecut.

Agenţia Paralela 45 s-a orientat anul acesta către destinaţii exotice precum Dubai, Republica Dominicană, Mexic şi Africa de Sud. Sejururile se desfăşoară pe perioade de 7 şi 11 nopţi şi au preţuri cuprinse între 14.000 şi 27.000 de euro, însă există oferte şi spre capitalele europene care au un preţ între 395-650 de euro pentru cinci-şapte zile.

 

Poiana Braşov, cea mai căutată zonă montană din ţară

 

În opinia agentului de turism al hotelului Sinaia, Ciprian Stanciu, cea mai atractivă zonă montană din România rămâne Valea Prahovei, iar preţurile sunt cam aceleaşi ca şi anul trecut.

Doar la hotelul Sinaia, unde au mai fost incluse alte servicii, s-au majorat cu 5%. Pachetele pregătite de hotelul Sinaia includ o cazare de patru nopţi la preţul de 600 de lei pe persoană, având incluse micul dejun şi o masă. Iar pentru Revelion oferta este de 2.500 de lei pe personă, pentru şase nopţi.

 

„Serviciile contează enorm“

 

„În ceea ce priveşte serviciile din turism, mai ales cele din restaurante, nu se ridică la cota celor din afară, deoarece patronii angajează elevi şi studenţi preţ de două luni, astfel că ei nu pot avea parte de un personal profesionist. Alt impediment pentru îmbunătăţirea serviciilor este salariul mic plătit de angajatori. Până nu se măreşte valoarea salariilor, nici serviciile nu se vor îmbunătăţi. Spre exemplu, salariul unui angajat din această industrie este, în afară, de 800 de euro. La noi câţi dintre aceştia au un astfel de salariu? Este adevărat că salariul bucătarilor s-a îmbunătăţit, iar suma alocată lunar unui bucătar profesionist ajunge la 1.000 de euro, dar cazurile acestea sunt foarte rare. Pentru îmbunătăţirea serviciilor, trebuie apelat la gândirea producătorului, cel care este factorul de decizie în cazul unui restaurant, deoarece serviciile contează enorm“, a afirmat Cornelia Toma, expert în restaurant şi bar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII