12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTortul Sacher la 175 de ani

Tortul Sacher la 175 de ani

Deşi a ajuns la venerabila vârstă de 175 de ani, deliciosul Sachertorte sau tortul Sacher nu s-a demodat. Indiferenţi la numărul de calorii şi la preţul destul de piperat, mii de gurmanzi se lasă cuceriţi zi de zi de savurosul tort de ciocolată austriac.

Celebrul tort cu glazură de ciocolată şi marmeladă de caise, a cărui reţetă este un secret păstrat cu sfinţenie, are origini nobile, care datează din timpul monarhiei austro-ungare. Nici un turist care vizitează Viena nu trebuie să rateze ocazia de a savura o felie din savurosul tort, aceasta fiind o experienţă obligatorie. Însă, atenţie, tortul Sacher original, preparat conform reţetei autentice, poate fi servit doar la hotelul cu acelaşi nume, unde poate fi savurat în luxoasa sală de restaurant sau în cafenea. Dreptul de proprietate asupra mărcii originale se află în prezent într-o aprigă luptă juridică. Tortul a fost creat în 1832, la curtea principelui Metternich de Franz Sacher, pe atunci un ucenic bucătar de doar 16 ani. Acesta a preparat un tort de ciocolată, considerat cel puţin ciudat la acea vreme. Reţeta a fost ulterior modificată de fiul cofetarului, Eduard Sacher, care în 1876 a fondat istoricul hotel cu acelaşi nume din centrul Vienei.

Reţetă disputată

Legendara casă Demel, proprietară şi azi a celebrei cofetării vieneze, contestă dreptul de exclusivitate al hotelului Sacher asupra reţetei. După moartea soţiei lui Franz, Anna Sacher, au apărut diverse dispute legate de moştenire. Eduard a părăsit hotelul Sacher şi a trecut la Demel, luând cu el preţioasa reţetă. De aici a început o lungă dispută juridică.
Tortul Demel era tăiat pe orizontală şi uns cu marmeladă, în timp ce, în reţeta originală a lui Franz, marmelada se punea deasupra. În plus, altă dispută era legată de folosirea margarinei sau a untului sau de aşezarea marmeladei deasupra sau în interior sau într-un singur strat deasupra, sub glazura de ciocolată. În cele din urmă însă, disputa s-a terminat, iar de atunci hotelul Sacher este singurul autorizat să îşi vândă torturile sub marca „Tort original Sacher“, în timp ce Demel, la fel ca alte sute de cofetari, trebuie să se limiteze să vândă un simplu „Tort Sacher“. Asta nu a fost însă un obstacol în calea vânzărilor-record de torturi. De exemplu, Casa Sacher are o producţie anuală de 270.000 de torturi (patru mărimi cu diametru între 12 şi 22 cm). Pentru prepararea lor se folosesc: un milion de ouă, 70 de tone de zahăr, 35 de tone de marmeladă de caise, 25 de tone de unt şi 30 de tone de făină. Tortul original Sacher costă între 18,50 şi 36 de euro şi la realizarea sa contribuie 22 de cofetari, fiecare cu sarcini precise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS