15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieAgricultura și Horticultura oferă noi perspective tinerilor

Agricultura și Horticultura oferă noi perspective tinerilor

Universitatea din Craiova este în plină perioadă de recrutare a absolvenților de liceu. În acest an, sunt zece facultăți care stau la dispoziția tinerilor, dintre care una specializată pe domeniile agricultură și horticultură, care le dau posibilitatea absolvenților atât să lucreze în firme de specialitate, în diverse instituții ale statului, cât și să înceapă propria afacere accesând fonduri europene.   

După prima săptămână de înscrieri, în topul preferințelor pentru tinerii absolvenți de liceu rămâne ingineria produselor alimentare cu cele două specializări – tehnologia prelucrării produselor agricole și controlul și expertiza produselor alimentare.
„La cele două specializări în prezent sunt 117 candidați înscriși pe 110 locuri. Sunt specializări cerute pentru că au și perspective mari. Conform Codului Ocupațiilor din România, absolvenții pot lucra ca inginer de cercetare în controlul calității produselor, expert de specialitate poliția vamală, auditor în domeniul calității, auditor în domeniul siguranței“, a declarat conf. univ. dr. Constantin Băduca, prodecanul Facultății de Agricultură și Horticultură al Universității din Craiova. Perspective de carieră oferă și specializările peisagistică, horticultură și agricultură.
„De la peisagistică avem deja două promoții de absolvenți care pot lucra în tot ceea se înseamnă amenajări. Sunt foarte mulți tineri atrași de acest domeniu. Pot spune că ne-am confruntat chiar cu o dublare a numărului de candidați. La fel și la horticultură, un domeniu care le dă posibilitatea absolvenților să se ocupe de tot ceea ce înseamnă pomi fructiferi, legumicultură în solarii sau sere, viticultură. Pot să-și facă propria afacere sau să-și găsească și un loc de muncă într-o firmă, pentru că este nevoie de specialiști în domeniu. La fel și la cei de la agricultură. În ultimii șapte-opt ani s-au deschis destul de mult exploatații și agricole și horticole pe fonduri europene. Și vor mai fi fonduri europene până în 2020. Se așteaptă și o linie de finanțare pe pomi fructiferi. În ultimele sesiuni au venit către specializările noastre nu numai proaspăt absolvenții de liceu, ci și oameni care s-au specializat în alte domenii. Agricultura și horticultura au început să se dezvolte prin finanțarea europeană. Au apărut tehnologii noi, produse noi și echipamente noi“, a subliniat prodecanul facultății.

Criterii de admitere

Ca specializări în cadrul Facultății de Agricultură și Horticultură mai sunt ingineria și protecția mediului în agricultură, măsurători terestre și cadastru, biologie, montanologie și silvicultură.
„Noutatea din acest an constă în faptul că pentru specializările silvicultură și cadastru a crescut numărul locurilor la taxă“, a declarat prodecanul facultății.
Admiterea se face pe baza mediei de bacalaureat. În situații de baraj pentru departajare se va lua în calcul nota la proba scrisă de limba și literatura română de la bacalaureat. Candidații se pot înscrie până pe 26 iulie.
„Sfatul pentru candidații care vor să ocupe un loc la buget este să se înmatriculeze și pe un loc la taxă, pentru că până toamnă este posibil să se mai elibereze locuri“, a precizat conf. univ. dr. Constantin Băduca. Potrivit conducerii facultății, se va mai organiza o sesiune de admitere pentru locurile rămase libere pentru studiile de licență în perioada 8-19 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS