15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieRezultate cu emoții la bac

Rezultate cu emoții la bac

http://www.youtube.com/watch?v=4ftZD3WX_QE

\n

Rezultatele primei sesiuni a examenului național de bacalaureat s-au afișat cu o zi înainte de data programată oficial de Ministerul Educației. Ieri, candidații au aflat dacă au promovat sau nu examenul maturității. În Dolj, procentul de promovabilitate este de 55,15%, sub media pe țară, care este de 59,06% după centralizarea a 99,12% din date.

Primele rezultate ale acestei sesiuni de examen au fost afișate ieri în Dolj, începând cu ora 18.00. Decizia de a da vestea elevilor mai devreme despre ce au făcut la bacalaureat a fost luată rapid ieri, după ce Ministerul Educației a și dat primele estimări, la ora 15.00, privind promovabilitatea la nivel național. Având în vedere experiența sesiunilor anterioare, mulți candidați nici nu se așteptau să-și vadă notele mai devreme, astfel că, la unele centre, cum ar fi Colegiul „Gheorghe Chițu“ sau Liceul „Henri Coandă“ din Craiova nici nu erau candidați la ora afișării. La altele erau doar câteva zeci de elevi, mobilizați de vestea apărută pe internet. „Am aflat din Gazeta de Sud. Am citit acolo, că nu mai aveam răbdare… Așteptam o veste legat de asta și toată ziua am butonat, ceas de ceas“, a declarat unul dintre candidații de la centrul de examen organizat la Liceul Energetic. Odată ce s-au afișat notele, au apărut și primele strigăte de bucurie.

Lacrimi de bucurie, dar și de tristețe

Pentru o parte dintre candidați nu este primul an când susțin examenul de bacalaureat, însă este prima sesiune când reușesc să-l promoveze.
„Am luat bacalaureatul cu 6.20. Aveam mari emoții având în vedere că anul trecut nu am promovat. A fost nevoie ca și anul acesta să susțin proba la biologie. Voi putea și eu, în sfârșit, să merg la facultate. Nu m-am gândit exact la care pentru că am așteptat să promovez acest examen“, a precizat Silviu Cilica, de la Liceul Energetic din Craiova.
Au fost însă și candidați care au izbucnit în plâns odată ce și-au văzut notele. „Sunt rezultate bune. Am luat 9.20 la română, 9.50 la matematică și 10 la logică. Plâng de fericire. Sunt niște emoții groaznice. Mă așteptam la note mari…“, a declarat Roxana Chirea de la Colegiul Național „Ștefan Velovan“ din Craiova. Absolventa de liceu se pregătește pentru o carieră în învățământ: „Voi rămâne în învățământ ca educatoare. Voi susține și examenul de titularizare anul acesta, pe 21 iulie. Mă apuc iar de învățat“. Lacrimi de bucurie avea și altă colegă a sa, care se gândea totuși și la contestații. „Am obținut rezultate foarte bune. Am luat 10 la română, 10 la matematică și 9,80 la geografie, dar voi depune contestație să vedem ce se va întâmpla. După acest examen voi merge acasă să învăț pentru Medicină“, a spus Adelina Staicu. Au fost însă și elevi care au plâns pentru că nu au reușit să promoveze examenul.

2.268 de candidați nu au promovat

În Dolj, la această sesiune a examenului național de bacalaureat s-au înscris 5.643 de elevi, dintre care au promovat 2.810 elevi, 2.268 s-au regăsit pe lista respinșilor, 548 au absentat, iar 17 au fost eliminați. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Dolj, procentul de promovabilitate din acest an este de 55,15%, înregistrându-se o creștere de 6,91% față de anul trecut. Cele mai bune rezultate au fost obținute la Colegiul Național „Frații Buzești“, singurul liceu din Dolj cu rată de promovabilitate de 100%, urmat de Colegiul Național „Carol I“ cu 97,77%, Colegiul Național „Elena Cuza“ -95,52%, Liceul Teologic Adventist Craiova – 93,48%, și Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan“- 92,20%.

Unități de învățământ cu zero promovați

Sunt și unități de învățământ preuniversitar cu rezultate slabe. Și în acest an, în Dolj au fost unități de învățământ cu zero promovați, cum ar fi Liceul Tehnologic „Ing. Ionete Aurelian“ Malu Mare. De altfel, în județ mai sunt și alte licee cu rezultate slabe. Printre acestea se numără Liceul Tehnologic „Spiru Haret“ Craiova cu 8,33%, Liceul Tehnologic Auto Craiova – 7,26%, Liceul Tehnologic „Petre Baniță“ Călărași – 6,54%, Liceul Tehnologic „Ștefan Anghel“ Băilești – 2,78%. Procentele pot fi modificate după contestații, care se depun astăzi, între orele 12.00 – 16.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS