5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncepe Săptămâna europeană pentru reducerea deșeurilor

Începe Săptămâna europeană pentru reducerea deșeurilor

Se vorbește despre importanța „celor trei «r»”,– iar cetățenii sunt încurajați să reducă, reutilizeze și recicleze, – însă prima dintre aceste acțiuni este cea mai importantă. În următoarele șapte zile, cu ocazia Săptămânii europene pentru reducerea deșeurilor (EWWR), aspectele menționate anterior vor fi în centrul atenției. Obiectivul este de a spori gradul de sensibilizare cu privire la modul în care ne putem schimba obiceiurile în Europa și, de asemenea, de a încuraja dezbaterile privind chestiunile legate de utilizarea eficientă a resurselor și de economia circulară. Proiectul, coordonat de către Asociația orașelor și regiunilor pentru reciclare și gestionarea sustenabilă a deșeurilor (ACR+) și susținut de programul UE LIFE+ se derulează în prezent în 17 țări, inclusiv în 3 state care nu sunt membre ale UE.
Săptămâna europeană pentru reducerea deșeurilor, care se desfășoară între 16 și 24 noiembrie, propune noi modalități de diseminare a informațiilor privind reducerea deșeurilor, reutilizarea produselor și reciclarea materialelor. Obiectivul este de a dezvolta și testa instrumente de comunicare ce vizează administrațiile și asociațiile, întreprinderile, școlile și cetățenii. Activitățile vor atinge punctul culminant cu ocazia Zilelor tematice de prevenire a generării de deșeuri care, în acest an, se concentrează asupra reutilizării, fiind organizate activități locale, precum piețe de bunuri de ocazie, ateliere de reparații și petreceri în care se fac schimburi de obiecte.
În strânsă legătură cu EWWR, va fi lansată o Zi europeană a curățeniei care va avea loc în jurul datei de 10 mai 2014. „Hai să facem Europa mai curată!” va lansa voluntarilor provocarea de a curăța deșeurile din cartierele în care locuiesc și de pe plaje. Obiectivul nu este doar curățarea deșeurilor, ci și generarea unei dezbateri privind deșeurile și modul de gestionare al acestora.
Cetățenii europeni generează în fiecare an peste 500 de kg de deșeuri municipale de persoană, această cantitate variind de la puțin peste 300 de kg în unele state membre, la mai mult de 700 de kg în altele. În medie, jumătate dintre acestea sunt reciclate, însă există diferențe enorme între statele membre. În unele state membre, depozitarea deșeurilor a fost eliminată și ratele de reciclare ating 70 % , în timp ce altele reciclează foarte puțin și depozitează peste 90 % din deșeurile municipale. Consumatorii și gospodăriile joacă un rol esențial în ceea ce privește reducerea deșeurilor prin modificarea obiceiurilor în materie de cumpărături, reutilizare și sortare a deșeurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS