12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCipru nu intenţionează să plece din Zona euro

Cipru nu intenţionează să plece din Zona euro

Preşedintele Nicos Anastasiades a declarat astăzi că riscul ca Republica Cipru să intre în faliment a fost izolat, iar ţara nu are nici o intenţie să iasă din Zona euro, informează Mediafax.ro. Într-un discurs presărat cu critici la adresa guvernelor din Zona euro pentru că „au făcut experimente” în Cipru, liderul conservator Anastasiades a susţinut prima intervenţie publică după redeschiderea băncilor, închise timp de 12 zile pentru a preveni retrageri masive de depozite pe fondul acordului controversat cu Comisia Europeană şi FMI, notează The Guardian.

În discursul susţinut astăzi la Nicosia, Anastasiades a atacat autorităţile bancare din Cipru şi Europa pentru că au finanţat până în ultimul moment o bancă aflată în pragul falimentului, care va fi acum desfiinţată conform acordului de 10 miliarde euro convenit de guvern cu instituţiile financiare internaţionale.

Preşedintele cipriot a precizat că restricţiile impuse ieri asupra tranzacţiilor bancare din Cipru, fără precedent în zona euro, vor fi înlăturate treptat, fără a oferi termene clare. Ministrul cipriot de Externe declarase ieri că restricţiile ar putea dura aproximativ o lună, deşi guvernul menţionase iniţial că vor fi limitate la şapte zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS