12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRatingul Italiei, ameninţat de turbulenţele politice din ţară

Ratingul Italiei, ameninţat de turbulenţele politice din ţară

Ratingul suveran al Italiei ar putea fi revizuit în scădere, deoarece ţara se confruntă cu riscul unui blocaj politic, după ce alegerile generale nu au reuşit să desemneze un câştigător clar, a avertizat astăzi agenţia de evaluare financiară Moody’s, citată de Agerpres.ro. „Vom lua în considerare o retrogradare a ratingului datoriei guvernamentale italiene în eventualitatea deteriorării suplimentare a perspectivelor economice ale ţării sau a dificultăţilor în implementarea reformelor”, se arată într-un raport realizat de Moody’s.

În iulie 2012 Moody’s a retrogradat ratingul datoriei guvernamentale italiene la ‘Baa2’, citând riscul ca reformele structurale şi politicile fiscale adoptate de premierul Mario Monti să nu poată fi continuate. Agenţia avertizează că „o deteriorare a condiţiilor de finanţare ca rezultat al turbulenţelor interne şi al şocurilor financiare provocate de criza datoriilor din Zona euro va duce de asemenea la presiuni negative de rating”. Potrivit Reuters, costurile datoriei Italiei pe zece ani au crescut astăzi cu peste o jumătate de punct procentual, la prima licitaţie pentru obligaţiuni guvernamentale pe termen lung de la alegerile legislative neconcludente desfăşurate duminică şi luni.

Pe de altă parte, o altă agenţia de evaluare financiară, Standard & Poor’s, a apreciat că rezultatul alegerilor nu va afecta imediat ratingul suveran al Italiei.

Italia se află într-un impas politic după rezultatul neconcludent al alegerilor legislative desfăşurate duminică şi luni, soldate fără un învingător clar, ameninţarea unei noi crize în ţara cu a treia economie din zona euro făcând să răsune numeroase semnale de alarmă în Europa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS