10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTraficanţi de ţigări prinşi în Mehedinţi

Traficanţi de ţigări prinşi în Mehedinţi

Un grup infracţional organizat, care se ocupa cu traficul de ţigări peste Dunăre, a fost anihilat miercuri seară de poliţiştii de frontieră mehedinţeni, în urma unui flagrant în Pădurea Halânga, în apropierea localităţii Izvorul Frumos.

 

MEHEDINŢI. Grupul, format din trei cetăţeni sârbi şi doi români, a fost urmărit de oamenii legii timp de două luni şi a fost prins când tranzacţiona 11.000 de pachete de ţigări. Membrii grupului, Liubişa J., Cristian B., Eugen E., Spasic D. şi Nenad A., toţi cu vârste cuprinse între 28 şi 33 de ani, aveau sarcini bine stabilite pentru ca „afacerea“ să meargă unsă. Liderul grupului, cetăţeanul sârb Liubişa J., era cel care se ocupa de asigurarea transportului de ţigări din Serbia în România, cu ajutorul cetăţenilor sârbi Spasici D. şi Nenad A. Ceilalţi doi membri ai grupului, Cristian B. şi Eugen E., ambii din Drobeta Turnu Severin, se ocupau cu distribuirea ţigărilor în comunele şi satele din judeţ. Acţiunile infracţionale ale contrabandiştilor se desfăşurau pe timpul nopţii, în locuri greu accesibile, aceştia schimbându-şi frecvent autoturismele folosite în activităţile infracţionale.

Oamenii legii au organizat o acţiune de prindere în flagrant

 

„Executând activităţi şi acţiuni informativ-operative, care s-au derulat pe parcursul lunilor septembrie şi octombrie, poliţiştii de frontieră severineni, împreună cu ofiţeri din cadrul DGIIPI Mehedinţi, sub coordonarea procurorului DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi, au stabilit că miercuri seară contrabandiştii urma să efectueze un transport ilegal de ţigări peste Dunăre“, a declarat purtătorul de cuvânt al IJPF Mehedinţi, comisarul-şef Valeriu Pera.

Oamenii legii au organizat în Pădurea Halânga, aflată între localităţile Izvorul Frumos şi Crivina, o acţiune de prindere în flagrant a celor cinci contrabandişti. Aceştia au observat o barcă pescărească desprinzîndu-se de malul sârbesc al Dunării şi care s-a îndreptat spre apele naţionale ale României. Barca pescărească, în care se aflau două persoane, s-a apropiat până la aproximativ 50 de metri de malul românesc şi, după o scurtă recunoaştere, s-a înapoiat la malul sârbesc. După ce au încărcat mai multe sacoşe, cele două persoane au intrat din nou cu barca în apele româneşti, fiind supravegheate pe ascuns de echipajul unei şalupe rapide a poliţiei de frontieră. Concomitent, pe malul românesc, şase echipe ale poliţiştilor de frontieră din cadrul Birourilor de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere, a Combaterii Traficului de Persoane, Cercetări Penale, Criminalistic, SIIPI Mehedinţi şi Detaşamentului de Intervenţie supravegheau activitatea unui autoturism Chrysler în care se aflau Liubisa J., Cristian B. şi Eugen E., care aşteptau preluarea ţigărilor. Cei trei au parcat autoturismul la liziera pădurii şi s-au deplasat pe jos la malul Dunării, până în zona kilometrului fluvial 890.

Ajunşi pe malul românesc, cei doi cetăţeni sârbi au început să descarce mai multe sacoşe voluminoase care au fost preluate de cei trei contrabandişti. În acel moment au intervenit poliţiştii mehedinţeni, care au trecut la somaţii verbale şi focuri de armă. Trei dintre contrabandişti aflaţi pe mal au încercat să dispară în pădurea din apropiere, însă au fost reţinuţi în scurt timp de luptătorii din cadrul Detaşamentului de Intervenţie, simultan fiind reţinuţi şi cei doi contrabandişti sârbi aflaţi în barcă. Pe mal, poliţiştii de frontieră au găsit suma de 7.540 de euro, 11.000 de pachete de ţigări fabricate în Republica Muntenegru şi o barcă metalică cu trei motoare ataşabile.

 

Contrabandiştii riscă între 5 şi 26 de ani de închisoare

 

În aceeaşi seară, în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Mehedinţi, poliţiştii de frontieră au efectuat descinderi simultane în trei locaţii din Drobeta Turnu Severin, utilizate de suspecţi. „La percheziţiile efectuate, lucrătorii noştri au descoperit în locuinţele acestora şi în mijloacele de transport utilizate 1.300 de pachete de ţigări, 3.400 de euro şi 14.500 de lei, bani proveniţi din contrabandă, precum şi trei autoturisme folosite de contrabandişti în activitatea infracţională“, a mai spus Valeriu Pera. În cauză s-a întocmit dosar penal împotriva celor cinci persoane pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere a unui grup infracţional organizat şi contrabandă. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei cinci contrabandişti riscă o pedeapsă prevăzută cu închisoare de la 5 la 20 ani. Totodată, 12.300 de pachete de ţigări, 10.940 de euro, 14.500 de lei, cele trei autoturisme şi barca folosită în activitatea infracţională au fost ridicate în vederea confiscării.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS