7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAnchetă internă la Complexul Energetic Turceni

Anchetă internă la Complexul Energetic Turceni

Actuala conducere a Complexului Energetic Turceni a demarat o anchetă internă după ce a descoperit în contabilitatea complexului o factură de aproximativ 700 de miliarde de lei vechi. Factura respectivă reprezenta valoarea datoriilor societăţii Electrica SA către CET şi a fost înregistrată cu scopul de a „umfla“ profitul unităţii, potrivit conducerii CET.

O factură de aproximativ 700 de miliarde de lei vechi a iscat o adevărată „furtună“ în interiorul Complexului Energetic Turceni din judeţul Gorj. Directorul general al CE Turceni, Dumitru Cristea, a declanşat o anchetă internă pentru a afla ce s-a întâmplat cu o factură folosită de fosta conducere pentru a creşte profitul unităţii. „Am angajat o firmă de avocatură din Bucureşti şi analizăm acest caz. Fosta conducere a complexului a făcut provizioane cu 200 de miliarde pe anul trecut, iar restul au rămas provizioane pentru anul acesta, din suma aceea totală de 680 de miliarde de lei vechi. Ni se diminuează astfel profitul şi, din păcate, se diminuează mult de tot, până spre zero. Cei de la Electrica nu au recunoscut niciodată factura respectivă. În prezent, lucrez la o informare către Consiliul de Administraţie şi Comisia de cenzori. Comisia de cenzori este cea care va proceda în consecinţă, în condiţiile în care factura nu este recunoscută de nimeni, dar băgată în contabilitate, iar profitul umflat“, a declarat directorul general.

 

Dan Ilie Morega, printre cei care au descoperit factura

 

Dan Ilie Morega, liderul PNL Gorj, este de câteva luni membru în Consiliul de Administraţie al CE Turceni. În conducerea complexului se află mai mulţi liberali, care au preluat puterea de la democraţi. Morega se numără printre cei care au descoperit factura cu probleme şi cel care a găsit şi o explicaţie: „Sutele de miliarde facturate către Electrica reprezintă penalităţi calculate la creanţele neîncasate şi nerecunoscute de la compania de electricitate. Este ilegal să fie trecute pe contul de profit sumele respective, mai ales că nu sunt recunoscute de Electrica. Dacă factura nu a fost recunoscută de Electrica, de ce a fost înregistrată? Vorbim despre sume mari cu dublă înregistrare, dublă contabilitate, iar asta nu înseamnă decât că Turceniul a avut pierderi pe 2006, nu profit, aşa cum prezintă unii. Se face acum o verificare internă şi lucrurile se vor lămuri. Important este că pe primele opt luni ale anului complexul are un profit clar de 800 de miliarde de lei vechi. Se pune întrebarea: unde e profitul de anul trecut?“.

 

Fostul director general neagă totul

 

Avocaţii angajaţi de actuala conducere a complexului analizează, de asemenea, posibilitatea de a deschide o acţiune penală împotriva fostei conduceri, adică împotriva fostului director general, Dumitru Ilinca. Acesta spune că nimic din ceea ce au descoperit Dumitru Cristea şi colegii săi nu este adevărat: „Nu este nici o problemă la complex, vă asigur eu de lucrul acesta. Nu o spun ca să mă apăr, ci ştiu acest lucru clar, pentru că unitatea are firmă de audit extern, iar ei când vin şi găsesc ceva în neregulă dau jos din contabilitate şi ultimul leu, dar sutele de miliarde despre care vorbesc cei din actuala conducere… Lucrurile sunt în regulă la Turceni. Se încearcă să se descopere ceva şi nimic mai mult, o furtună într-un pahar de apă, ceva de genul acesta“, a precizat Dumitru Ilinca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS