3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoluare cu cenuşă în Mehedinţi

Poluare cu cenuşă în Mehedinţi

MEHEDINŢI. Mai multe localităţi din Mehedinţi au fost afectate de cenuşa de la depozitul de zgură al Termocentralei Romag-Prod Halânga.  Şimian, Halânga, Cerneţi, Tunari, Piatra Albă, Dudaşul Cerneţiului şi Dedoviţa au fost poluate miercuri seară cu pulberi în suspensie, care au creat  disconfort şi panică în rândul populaţiei.
Din primele cercetări la faţa locului, dar şi din informaţiile furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta“, se pare că halda de zgură rezultată din arderea cărbunelui de la Temocentrala Halânga s-a uscat, iar vântul a purtat pe aproximativ 20 de kilometri cenuşa. Reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mehedinţi, Eugen Betiu, a declarat că aceasta situaţie este deosebit de periculoasă pentru sănătatea oamenilor şi pentru culturile agricole. Poluarea este cauzată de curenţii de aer care au antrenat în atmosferă cenuşa de la depozitul de zgură al Termocentralei Romag-Termo de la Halânga.
Sesizat de cetăţeni, Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta“, nu a putut face nimic.
„Este o problemă tehnică pe care trebuie să o rezolve conducerea termocentralei. Nu putem stropi cu apă o haldă de aproape 25 de hectare de cărbune“, a decarat Liviu Borugă, locotenent la ISU „Drobeta“. Conducerea platformei industriale a termocentralei se pare că a abandonat utilizarea instalaţiilor de umezire a şlamului rezultat în urma arderii lignitului.

Dezastru ecologic la Broşteni

Un depozit de cărbune dă bătăi de cap şi altor autorităţi din Mehedinţi.
Primarul comunei Broşteni, Serafim Mexandru, a declarat că de aproape 17 ani o haldă de cărbune arde mocnit în subteran, în perimetrul satului Meriş, punând în pericol vieţile şi gospodăriile localnicilor. „Am adus la cunoştinţa autorităţilor administrative şi de mediu ale judeţului riscul la care suntem expuşi. Oricând cavernele care s-au format prin arderea în subteran a cărbunelui se pot prăbuşi“, a afirmat Mexandru.
În opinia primarului, vinovată de acest dezastru ecologic este o firmă care execută decopertări într-o carieră din judeţul Gorj şi care, în pofida somaţiilor primite, transportă ilegal steril şi cărbune în această haldă, alimentând focul.
 Dacă autorităţile judeţene nu vor lua măsuri de stopare a transporturilor de lignit şi steril în zonă, primarul anunţă acţiuni de protest ale sătenilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS