10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSute de oameni au rămas fără apă

Sute de oameni au rămas fără apă

60 de familii din Mehedinţi sunt sortite pierzaniei. 200 de persoane din satul Nadanova au rămas de aproape şapte zile fără apă potabilă, după ce instalaţia de alimentare cu apă a localităţii s-a înfundat.

MEHEDINŢI. Locuitorii satului Nadanova, care aparţine de comuna Izvarna, au avut apă până să se instaleze canicula. Acum ei cred că s-a înfundat instalaţia de alimentare cu apă sau izvoarele au secat. Autorităţile locale nu i-au ajutat pe săteni. Oamenii spun că primarul localităţii nu a venit deloc în sat.
„Nu mai avem apă deloc. Robinetele sunt uscate şi, când desfaci vana, în loc de apă, pe ţeavă iese praf şi abur. Ne mor vitele de sete şi păsările. Eu am tăiat doi porci, iar 100 de găini şi curci au murit de căldură“, a declarat Ion Răescu, de 75 de ani, din Nadanova.
În sat locuiesc mai mult oameni în vârstă. Localnicii au încercat să repare coloana cu apă, dar unele persoane au furat conducta de pexal.
„Am săpat peste coloană şi am încercat să reparăm ţevile, dar hoţii au furat pexalul şi cauciucurile. Suntem numai oameni bătrâni şi pensionari. Nu mai avem alţi bani să cumpărăm furtune“, a declarat Eugen Buncean.

Sacagiul, din nou la modă
 
Din cauza că nu mai aveau apă, dar şi pentru că animalele au început să moară, localnicii plătesc un om care le aduce apă cu căruţa.
Apa este adusă de la peste cinci kilometri şi este bine gestionată de oameni.
„Am pus sub un şopru două bidoane, unul pentru uz gospodăresc, iar celălalt de băut. Nu consum multă apă“, a declarat Areta Săpunaru.
Petre Ganţu a sărit în ajutorul consătenilor, contracost. Căruţaşul aduce apă în două butoaie din tablă de 200 de litri, folosite la transportul motorinei. A făcut o avere din căratul apei cu căruţa.
„Înham calul la căruţă şi plec prin sat. 20 de lei butoiul cu apă. Am spălat două butoaie de motorină din tablă. Sunt mai rezistente şi cu ele duc apă. Nu fac faţă cererii“, a declarat căruţaşul Petre Ganţu.
Sătenii din Nadanova spun că vor cere ajutor Prefecturii Mehedinţi, iar dacă nu se vor lua măsuri vor depune plângeri şi la Guvernul României.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS