10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj25 de milioane de euro pentru investitori iluzorii

25 de milioane de euro pentru investitori iluzorii

Autorităţile judeţului Gorj vor investi aproape 25 de milioane de euro din fonduri europene în Parcul Industrial de la Bumbeşti Jiu, după care vor aştepta sosirea investitorilor.

GORJ. Conducerea Consiliului Judeţean Gorj a depus două proiecte pentru obţinerea de finanţări din fonduri europene structurale. Fiecare proiect este în valoare de 25 de milioane de euro şi are realizat un studiu de fezabilitate. Unul dintre acestea se referă la reabilitarea zonei industriale Bumbeşti Jiu, mai exact a Parcului Industrial Sadu, din apropierea Uzinei de Armament, iar celălalt – la modernizarea Drumului Judeţean 665. Cele două proiecte urmează să fie finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, prin intermediul căruia se implementează strategia naţională de dezvoltare, în vederea eliminării deosebirilor dintre regiunile României. Programul este finanţat din bugetul de stat şi cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională – unul dintre fondurile structurale ale Uniunii Europene.

Investitorii… după

Dacă Drumul Judeţean 665 trebuia de mai mult timp reparat şi modernizat, autorităţile încearcă să reabiliteze Parcul Industrial de la Sadu încă de pe vremea când Nicolae Mischie era preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj. De altfel, proiectul cu pricina a fost inclus pe lista de rezervă din cadrul Programului PHARE Coeziune Economică şi Socială 2003, la secţiunea Dezvoltarea infrastructurii regionale. După aderarea României la Uniunea Europeană, ideea reabilitării parcului industrial a fost scoasă de la naftalină, deşi investitorii nu se înghesuie să vină în zonă. Este de menţionat şi faptul că de câţiva ani localitatea Bumbeşti Jiu a beneficiat de statutul de zonă defavorizată, potenţialii investitori beneficiind de o serie de facilităţi fiscale din partea statului român. Nici acest lucru nu a crescut numărul firmelor cu capital străin sau românesc în localitate.

Cereri…

Claudia Popescu, director în cadrul Consiliului Judeţean Gorj, a declarat că licitaţia pentru desemnarea firmei care se va ocupa de modernizarea Parcului industrial se va desfăşura la nivel internaţional. La fel se va întâmpla şi cu cea pentru Drumul Judeţean 665.
„Cele două proiecte sunt în faza incipientă. Va avea loc lansarea oficială a depunerii de oferte. La Parcul Industrial este prevăzută demolarea de clădiri, modernizări, introducerea de utilităţi etc. Până în luna octombrie trebuie să fie aprobată cererea de finanţare, pentru ca de anul viitor să poată să înceapă şi lucrările care au ca termen de execuţie 24 de luni. Nu ştiu câte locuri de muncă vor fi create sau câţi investitori vor apărea în zonă“, a afirmat Claudia Popescu. Consilierul judeţean, Sabin Popescu, preşedintele Comisiei, a precizat că speră ca după realizarea investiţiei să apară şi investitorii.
„Atunci când programul a fost scris au existat şi investitori. Mai există şi un parteneriat stabilit între judeţul Gorj şi regiunea Lazio – Roma. Nu ştiu numărul locurilor de muncă: Pirelli va face 300 şi la restul probabil tot atâtea. Vor fi condiţii bune, clădiri bune. Noi credem că vor exista cereri pentru închirierea de spaţii“, a afirmat consilierul judeţean Sabin Popescu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS