17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEx-prezidenţiabilul Ninel Potârcă a ajuns în puşcărie

Ex-prezidenţiabilul Ninel Potârcă a ajuns în puşcărie

Fostul candidat la preşedinţie, Constantin Ninel Potârcă, din Târgu Jiu, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şase ani de închisoare cu executare. Instanţa supremă a decis miercuri seară să menţină verdictul dat de Curtea de Apel Craiova, care i-a condamnat la diferite pedepse de închisoare cu executare şi pe Tănase Potârcă, fratele lui Ninel Potârcă, respectiv pe doi afacerişti din Vâlcea, Dan Radu şi Mihalache Radu. Condamnările la închisoare cu executare au fost pronunţate într-un dosar de evaziune fiscală, în care prejudiciul a fost estimat la 18,6 milioane de lei. Potrivit anchetatorilor, cei patru au fost implicaţi într-o afacere frauduloasă care a vizat achiziţionarea, respectiv vânzarea la fier vechi în condiţii dubioase a fostului Combinat Chimic de la Arad. De asemenea, magistraţii au stabilit ca inculpaţii să suporte împreună cu firmele lor prejudiciul creat la bugetul de stat prin neplata taxelor şi impozitelor. „Obligă pe inculpatul Potârcă Constantin Ninel în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Siatra Prod SRL Târgu Jiu prin lichidator SP Capiv IPURL Târgu Jiu, către partea civilă la 181.394.912 lei despăgubiri civile, dintre care 10.365.561 de lei în solidar cu inculpatul Potârcă Tănase, 10.630.518 lei în solidar cu inculpatul Radu Dan, 6.415.392 de lei în solidar cu inculpatul Radu Mihalache şi partea responsabilă civilmente SC Silnef SRL Râmnicu Vâlcea, la care se adaugă accesoriile aferente calculate potrivit Codului de procedură fiscală“, potrivit judecătorilor.

Jale mare în Meteor

Când au aflat ieri-dimineaţă sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, rudele şi vecinii lui Constantin Ninel Potârcă au sosit la palatul acestuia din cartierul Meteor din Târgu Jiu. Zeci de femei au început să jelească şi să ţipe, dorind să îşi exprime în acest fel compasiunea faţă situaţia în care se află omul de afaceri. De câteva luni, Ninel Potârcă se afla în arest la domiciliu, din cauza unui flagrant în care a fost prins dând mită unui executor judecătoresc. După o aşteptare de două ore, la puţin timp de la emiterea mandatului de arestare, omul de afaceri a ieşit din palat pentru a sta de vorbă cu poliţiştii care veniseră să îl ridice. Când un mascat a pus mâna pe Ninel Potârcă, pentru a-l introduce în maşină, mai multe femei au început să ţipe.

A ajuns în arest

Constantin Potârcă a fost ridicat cu mascaţii, iar după controlul medical obligatoriu de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, afaceristul a ajuns în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, alături de fratele său, Tănase Potârcă. Înainte de a ajunge în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, Constantin Ninel Potârcă nu şi-a ascuns dezamăgirea faţă de verdictul magistraţilor. Afaceristul a declarat că va contesta sentinţa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. „Nu este o condamnare dreaptă. O să atac sentinţa la Drepturile Omului. Îmi fac bagajele, că altceva nu mai am ce face. Nu sunt speriat, că am văzut cum e la închisoare. Sentința de șase ani cu executare este cu iz politic, pentru că am deranjat atunci când am candidat la președinție“, a spus Potârcă. Afaceristul a mai spus că va face plângere la CEDO, însă susține că banii pe care i-ar putea câștiga la Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu ar putea să compenseze lipsirea de libertate. „Toată viaţa am muncit şi am fost corect. Nu este posibil ca în România să păţeşti aşa ceva“, a declarat Ninel Potârcă. Acesta este preşedinte al Asociaţiei patronatelor oamenilor de afaceri de etnie romă din România. A devenit cunoscut opiniei publice în anul 2009, când s-a înscris ca prim candidat în cursa pentru fotoliul de preşedinte. La vremea respectivă, a folosit o trăsură trasă de cai pentru a merge să îşi depună candidatura. Potârcă era considerat unul dintre cei mai bogaţi romi din Târgu Jiu, afacerile sale prosperând din tranzacţii cu fier vechi, şi nu numai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS