21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova: 112 percheziţii ale DIICOT pentru infracţiuni informatice

Craiova: 112 percheziţii ale DIICOT pentru infracţiuni informatice

Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) –  Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate, având suportul de specialitate al Serviciului Român de Informații și Departamentului de Informații și Protecție Internă, au documentat activitatea infracțională a unei grupări criminale cu caracter transfrontalier, axată pe trei direcții de acțiune: trafic de substanțe cu caracter psihoactiv, skimming și fraudarea firmelor de transferuri monetare situate, de regulă, în state din centrul și vestul Europei.

Față de membrii grupului infracţional organizat există suspiciunea rezonabilă că au instalat fraudulos un program informatic (malware) în sistemul informatic folosit şi pentru servicii copy-shop de un agent/subagent de transferuri monetare, aflat de regulă în ţări din centrul şi vestul Europei (de ex. Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Norvegia, etc.), sistem informatic pe care au ajuns astfel să-l controleze de la distanţă.

Conform unui comunicat al DIICOT, astăzi, a fost declanșată o operațiune de mare amploare, pentru anihilarea grupului infracțional organizat fiind efectuate 112 percheziții domiciliare în România la care au participat polițiști din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, București, Pitești, precum și lucrători de la Inspectoratul Județean de Poliție Dolj, de la Inspectoratul Județean al Jandarmeriei Dolj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova.
Cu sprijinul autorităților judiciare franceze, au fost efectuate simultan percheziții și în Franța, unde unii dintre membrii grupării desfășurau acțiuni de skimming, în aria metropolitană Paris, iar întreaga acţiune a beneficiat de sprijinul EUROPOL.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova urmează să fie conduse  pentru audieri peste 100 de persoane, majoritatea beneficiare ale sumelor de bani transferate fraudulos prin instalarea programului informatic malware.
Din primele informaţii oferite de oamenii legii, cele mai multe dintre percheziţii, aproximativ 90, sunt efectuate în Craiova. Printre locaţiile vizate sunt locuinţele unor suspecţi care locuiesc pe bulevardul 1 Mai şi strada Paşcani din Craiova.

UPDATE: Ora 17.00

În total, astăzi au fost duse la sediul DIICOT Craiova 55 de persoane, majoritatea care au ridicat bani transferați fraudulos prin societățile de transfer monetar, pentru a fi audiate de procurorul de caz. Anchetatorii au precizat că după audierea suspecților, față de aceștia vor fi dispuse măsurile legale ce se impun.

Editor: Anca Dumitraşcu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS