21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalColonelul Sprînceană, condamnat pentru furt din ograda armatei

Colonelul Sprînceană, condamnat pentru furt din ograda armatei

Magistrații Curții de Apel Timișoara l-au condamnat definitiv, săptămâna trecută, pe fostul comandant al UM 01414 Filiași, col.(r) Emil Sprînceană, soțul unei judecătoare craiovene, acuzat că, împreună cu un om de afaceri și doi pădurari, a „prădat“ o întreagă pădure din incinta unității militare.

Povestea în acest dosar a început în anul 2004, când, în urma unui control de rutină, oamenii legii au descoperit un jaf de proporții la depozitul de muniție și armament UM 01414 Filiași. Polițiștii au oprit în trafic câteva camioane încărcate cu lemne, stejar și frasin, care se îndreptau către fabricile de cherestea din județul Brașov. Pentru că documentele de însoțire a mărfii nu erau în regulă, polițiștii au confiscat încărcătura și au început investigațiile pentru a afla de unde fuseseră tăiați ilegal stejarii și frasinii.
După cum relata GdS în iunie 2004 („Din incinta UM 01414 Filiași s-a furat o… pădure“, joi, 24 iunie 2004), în aceeași perioadă, în baza unei dispoziții date de conducerea Direcției Silvice Craiova, angajații Ocolului Silvic Filiași au efectuat un control în cantonul 18 Filiași, al cărui titular era pădurarul Ilie Răscăcea. Comisia de control a descoperit în pădurea gestionată de Răscăcea un adevărat dezastru: 216 copaci – din speciile stejar și frasin – fuseseră tăiați ilegal. 206 dintre arborii dispăruți se aflau în incinta UM 01414 Filiași, o unitate militară care găzduia pe atunci cel mai mare depozit de muniție și armament din Oltenia. Deși se aflau în interiorul celor două rânduri de gard ale unității militare, copacii tăiați ilegal erau în administrarea, gestionarea și paza pădurarului Ilie Răscăcea. S-a mai stabilit atunci că prejudiciul era de aproximativ 650 de metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare de peste 2,6 miliarde de lei vechi (261.468 de lei)
Ancheta a fost preluată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiași, care, în aprilie 2005, au cerut și obținut arestarea preventivă a patru suspecți: șeful de district Ilie Răscăcea, Nicolae Trușcă din cadrul Ocolului Silvic Filiași, Iulian Bivolaru, patronul firmei SC BRIN COMFOREST SRL Craiova, și pe colonelul în rezervă Emil Sprînceană, fostul comandant al UM 01414 Filiași.
După începerea cercetărilor în acest dosar, colonelul Sprînceană a intrat în concediu, apoi a cerut pensionarea.
Ulterior, în luna mai 2005, procurorii din Filiași au dispus trimiterea în judecată a cinci inculpați – Ilie Răscăcea, Nicolae Trușcă, Iulian Bivolaru, Emil Sprînceană și Elena Pîrvan, fosta contabilă a Ocolului Silvic Filiași.
Printre capetele de acuzare se numărau falsul și uzul de fals, participația improprie la tăierea fără drept de arbori din fondul forestier național, favorizarea infractorului ori aplicarea fără drept a ciocanului silvic.

Patru inculpați, condamnați la închisoare

Dosarul a ajuns pentru judecare la instanţele din Timişoara, însă magistrații l-au retrimis Parchetului Filiaşi pentru refacerea urmăririi penale. Ulterior, la începutul lunii ianuarie 2008, inculpații au fost trimiși din nou în judecată, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Timișoara.
Pe 10 decembrie 2012, magistrații timișoreni au găsit vinovați și au condamnat patru dintre cei cinci inculpați. Răscăcea a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare, iar Sprînceană, Trușcă și Bivolaru – câte patru ani și șase luni. În cazul Elenei Pîrvan, instanța a dispus încetarea procesului penal.
A urmat recursul, iar în mai, anul trecut, Curtea de Apel Timișoara a hotărât ca și colegii lor de la Judecătoria Timișoara să judece din nou acest dosar. După o jumătate de an, pe 31 ianuarie, anul acesta, după ce o serie de infracțiuni s-au prescris, Judecătoria Timișoara s-a pronunțat din nou în acest dosar și a redus pedepsele inculpaților.
De data aceasta, colonelul Sprînceană, Trușcă și Răscăcea au fost condamnați la câte trei ani și trei luni de pușcărie pentru faptele comise, iar Bivolaru a primit o pedeapsă de trei ani și șase luni de închisoare. În plus, instanța a hotărât ca toți cei patru inculpați să achite prejudiciul adus Direcţiei Silvice Dolj, suma de 261.468 de lei.
De asemenea, Judecătoria Timișoara a desființat măsura sechestrului judiciar instituit în martie 2005 de procurorii din Filiași pe bunurile mobile şi imobile ale inculpaţilor Ilie Răscăcea și Iulian Bivolaru, „măsură care nu a putut fi dusă la îndeplinire întrucât, anterior instituirii, inculpaţii şi-au înstrăinat bunurile imobile, iar bunuri mobile nu au putut fi identificate în proprietatea acestora“, se arată în hotărârea instanței.
Sentința a fost atacată cu apel de inculpați și procurori, iar miercuri, 11 iunie, Curtea de Apel Timișoara a dat o hotărâre definitivă în acest dosar. Instanța a mărit pedeapsa lui Trușcă la trei ani și opt luni de închisoare, iar ceilalți trei inculpați au rămas cu pedepsele date la sfârșitul lunii ianuarie de Judecătoria Timișoara.

Doi în arest, doi căutați

Potrivit reprezentanților IPJ Dolj, vineri, în baza mandatelor de executare a pedepselor emise de Judecătoria Timișoara, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale i-au ridicat și dus în arest pe Răscăcea și Trușcă. Polițiștii doljeni au precizat pentru GdS că, până ieri după-amiază, ceilalți doi inculpați condamnați, colonelul Sprînceană și Iulian Bivolaru, nu fuseseră găsiți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS