12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOlt: Percheziţii ale DIICOT la fabrica Utalim Slatina

Olt: Percheziţii ale DIICOT la fabrica Utalim Slatina

Poliţişti şi mascaţi, coordonaţi de procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Bucureşti au derulat astăzi o serie de percheziţii la domiciliile unor persoane şi firme din toată ţara, printre care şi sediul fabricii Utalim Slatina, informează adevarul.ro. Obiectivul acţiunii a fost destructurarea unei grupări infracţionale formată din 20 de persoane, specializată în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit unui comunicat oficial al DIICOT Bucureşti, în acest dosar există suspiciunea că membrii grupării infracţionale organizate avute în vedere, structurată pe mai multe paliere, au creat un circuit financiar prin care 120 de societăţi comerciale din întreaga ţară au înregistrat în contabilitate facturi fictive, beneficiind, astfel, de reduceri importante de impozit pe profit şi TVA ca urmare a interpunerii frauduloase în activitatea comercială derulată a 30 de firme-fantomă. „O parte din membrii grupării deschideau conturi personale şi acceptau ca sumele provenite din infracţiuni să fie transferate în conturile respective, acestea fiind retrase ulterior şi predate altor membrii ai grupului, fiind astfel ascunsă originea ilicită a sumelor. Ulterior, o parte dintre societăţile comerciale de tip fantomă erau radiate în scopul ascunderii originii activităţilor infracţionale şi în acelaşi timp fie erau înfiinţate societăţi de tip fantomă, noi, fie erau cesionate părţi sociale ale unor societăţi comerciale deja înfiinţate care erau transformate apoi în societăţi comerciale de tip fantomă”, se arată în comunicatul DIICOT, care precizează că prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este de aproximativ 100 milioane lei.

Utalim Slatina, singura fabrică din ţară specializată în fabricarea de utilaje destinate industriei alimentare, a fost una dintre cele mai importante firme de pe platforma industrială a oraşului înainte de 1989, aici lucrând, la acea vreme, aproape 2.000 de oameni. În prezent, societatea a fost privatizată şi a mers din rău în mai rău, ajungând să numere mai puţin de 50 de salariaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS