3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSoţii Slotea, respinşi la Înalta Curte

Soţii Slotea, respinşi la Înalta Curte

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins, marţi, contestaţiile în anulare formulate de soţii Ion şi Naziana Slotea împotriva unei hotărâri de anul trecut a aceleiaşi instanţe, prin care au fost condamnaţi definitiv la câte patru ani de puşcărie pentru returnări ilegale de TVA.
Soţii Slotea şi contabila lor, Daciana Brainaş, au fost acuzaţi de procurorii DIICOT că au coordonat o reţea de firme prin care au reuşit să obţină de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj restituiri ilegale de TVA în valoare totală de peste 3,1 milioane de lei. Anchetatorii au stabilit că, între 2001 şi 2002, cei trei au derulat tranzacţii succesive cu scopul supraevaluării unor imobile şi a unor terenuri la aproximativ 16 milioane de lei, după care au solicitat şi obţinut de la DGFP Dolj trei rambursări de TVA în valoare de peste 3,1 milioane de lei.
Inculpaţii au fost trimişi în judecată în decembrie 2005, sub acuzaţiile de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni, dosarul fiind judecat de Tribunalul Dolj. În iulie 2009, instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei din înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave într-o infracţiune prevăzută de Legea TVA şi i-a achitat pe inculpaţi, însă procurorii DIICOT au atacat sentinţa cu apel. Ulterior, Curtea de Apel Craiova i-a condamnat pe soţii Slotea la câte patru ani de închisoare cu executare, iar pe contabila Brainaş – la trei ani cu suspendare. A urmat recursul, iar pe 28 iunie, anul trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut pedepsele date de Curtea de Apel Craiova şi i-a obligat pe cei trei inculpaţi să achite DGFP despăgubiri în valoare totală de aproape 3,2 milioane de lei. După condamnare, soţii Slotea au făcut apel la o cale extraordinară de atac împotriva deciziei magistraţilor şi au formulat la Înalta Curte contestaţii în anulare, sperând să scape de pedepse.
Marţi, judecătorii bucureşteni au respins ca inadmisibile contestaţiile formulate de condamnaţi, astfel că soţii Slotea trebuie să-şi execute pedepsele şi să achite despăgubirile.
În prezent, Naziana Slotea este încarcerată în Penitenciarul Craiova, iar Ion Slotea îşi execută pedeapsa în Penitenciarul Drobeta Turnu Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS