13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlexandra rămâne în pământ, Dinu este liber

Alexandra rămâne în pământ, Dinu este liber

Săptămâna aceasta s-au împlinit patru ani de când Alexandra Iancu a fost împuşcată în cap de Ionuţ Dinu, fiul agentului de poliţie Nelu Dinu. Tânăra a murit pe 26 iunie 2009, iar cel care a împuşcat-o şi a ucis-o a făcut doi ani de închisoare din pedeapsa de trei ani, fiind eliberat din puşcărie în noiembrie, anul trecut.

Tragedia în urma căreia şi-a pierdut viaţa Alexandra Iancu a avut loc în dimineaţa zilei de 25 iunie 2009, în vila familiei Dinu de pe strada Jieţului din municipiul Craiova. În camera ei de la etaj, Mădălina Dinu, fiica proprietarilor, învăţa pentru bacalaureat împreună cu colega ei de clasă, Alexandra Iancu, de 18 ani, din comuna Celaru, judeţul Dolj. Fetele stăteau în pat, cu spatele la uşa deschisă a camerei. Între timp, Ionuţ Dinu, fratele Mădălinei, a luat din rastel puşca de tir cu glonţ pe care tatăl lui o deţinea în mod legal şi, de pe hol, a tras un foc de armă către fete, nimerind-o direct în cap pe Alexandra Iancu. Victima a fost grav rănită şi a decedat a doua zi, la Spitalul de Urgenţă din Craiova.
Ulterior, în faţa procurorilor, Ionuţ Dinu a susţinut că, în timp ce trecea pe hol cu puşca în mână, în dreptul camerei în care învăţau fetele s-a împiedicat de papuci şi s-a dezechilibrat, moment în care, din greşeală, a atins trăgaciul armei, iar puşca – având glonţ pe ţeavă şi fiind neasigurată – s-a descărcat accidental. A mai susţinut că a luat arma din rastel pentru că trebuia să i-o dea tatălui său, care urma să vină să o ia pentru a o duce la reparat. În urma expertizei balistice şi traseologice, s-a stabilit că arma nu s-a descărcat accidental, iar traiectoria glonţului a fost descendentă, ca şi când tânărul ar fi ţintit cu arma la ochi, nu ca şi cum ar fi fost în cădere. În baza acestor probe, procurorul de caz a considerat că Ionuţ Dinu se face vinovat de săvârşirea infracţiunii de omor, acuzaţie în baza căreia a fost arestat preventiv începând cu 29 iunie 2009.

„Iertat“ de judecătorul Laurenţiu Anghel

Ionuţ Dinu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de omor şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, iar pe 1 februarie 2010 a fost condamnat de judecătorul Laurenţiu Anghel de la Tribunalul Dolj (în prezent, judecat pentru trafic de influenţă şi complicitate la infracţiunea de luare de mită).
În timp ce procurorul a susţinut în rechizitoriu că fapta a fost săvârşită cu intenţie indirectă, Anghel a considerat că tânărul a săvârşit fapta din culpă şi a schimbat încadrarea juridică din infracţiunea de omor, sancţionată cu închisoarea de la 10 la 20 de ani, în ucidere din culpă, faptă ce se pedepseşte cu închisoare de la doi la şapte ani.
Ionuţ Dinu a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru ucidere din culpă şi la doi ani de închisoare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de trei ani de închisoare. „Având în vedere vârsta fragedă a inculpatului, faptul că acesta a stat în arest preventiv şapte luni, gradul său de instrucţie, aspecte care îi permit să conştientizeze gravitatea faptelor săvârşite şi consecinţele acestora, precum şi efectul coercitiv al pedepsei, instanţa apreciază că scopul educativ-preventiv al acesteia poate fi atins şi fără executarea pedepsei în regim de detenţie“, a concluzionat judecătorul, dispunând suspendarea pedepsei. Prin aceeaşi sentinţă, din 1 februarie, judecătorul a decis punerea de îndată în libertate a inculpatului. Instanţa l-a obligat pe inculpat la plata către Mihai Iancu, tatăl victimei, a 15.000 de lei daune materiale şi 35.000 de lei cu titlu de daune morale pentru uciderea fiicei acestuia.
După pronunţarea sentinţei, atât Parchetul, cât şi tatăl victimei au făcut apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Bucureşti. Judecătorii bucureşteni nu au fost de acord cu soluţia dată de Tribunalul Dolj în acest caz, iar pe 12 octombrie 2010 au dispus ca Dinu să stea în închisoare trei ani pentru faptele comise. Pedeapsa dată de judecătorii bucureşteni a fost menţinută de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţă care a respins recursul inculpatului pe 8 iunie 2011. O zi mai târziu, condamnatul a fost ridicat de poliţiştii craioveni şi dus în arest.

A făcut doi ani de puşcărie şi a fost eliberat

După o perioadă petrecută în Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, condamnatul Ionuţ Dinu a ajuns la Penitenciarul Colibaşi, de unde a şi fost eliberat. Pe 18 octombrie, anul trecut, Ionuţ Dinu a formulat la Judecătoria Piteşti o cerere de liberare condiţionată, care i-a fost admisă o lună mai târziu. Potrivit informaţiilor oferite de instanţă, Comisia de propuneri pentru liberare condiţionată din cadrul PenitenciaruluiColibaşi a înaintat instanţei spre soluţionare procesul verbal nr. L/108943/17.10.2012 propunând eliberarea condiţionată a deţinutului Ionuţ Dinu. Propunerea a fost motivată de faptul că deţinutul a executat fracţia prevăzută de lege (două treimi din pedeapsă), iar la locul deţinerii acesta a avut „un comportament corespunzător“. Pe 12 noiembrie, instanţa a admis propunerea penitenciarului şi a dispus liberarea condiţionată a condamnatului Ionuţ Dinu.
Astfel, din cei trei ani de puşcărie, Ionuţ Dinu a stat în spatele gratiilor doi ani, şapte luni în arest preventiv plus cele 17 luni petrecute în penitenciar, între iunie 2011 şi noiembrie 2012.

Au cerut bani pentru „imagine“

În 2010, după ce a fost eliberat din arest, Ionuţ Dinu şi-a dat seama că, prin articolele scrise de GdS, atât imaginea sa, cât şi a tatălui său au avut de suferit. Ionuţ Dinu şi-a evaluat „imaginea“ la 50.000 de euro şi a deschis la Judecătoria Craiova o acţiune civilă împotriva GdS. Tânărul a motivat că după apariţia articolelor publicate de GdS a fost nevoit să renunţe la studiile universitare. Acţiunea civilă a lui Ionuţ Dinu a fost respinsă pe rând de Judecătoria Craiova, Tribunalul Dolj şi Curtea de Apel Craiova.
Şi agentul Nelu Dinu a acţionat în instanţă GdS, acesta evaluându-şi imaginea de poliţist la suma de 100.000 de euro. Acţiunea sa a fost respinsă de Judecătoria Craiova, iar pe 23 noiembrie, anul trecut, Tribunalul Dolj i-a respins şi apelul. Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Dolj, poliţistul nu a mai făcut recurs, iar dosarul s-a întors la Judecătoria Craiova pentru arhivare.
Ca o comparaţie, instanţa l-a obligat pe Ionuţ Dinu să îi plătească lui Mihai Iancu, tatăl Alexandrei, daune materiale şi morale în valoare totală de 50.000 de lei (aproximativ 11.000 de euro).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS