8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBrancardierul problemă, izolat la spaţii verzi

Brancardierul problemă, izolat la spaţii verzi

Sancţiunea aplicată angajatului de către conducerea Spitalului Judeţean din Craiova va intra în vigoare din momentul în care acesta se va întoarce la serviciu, în prezent bărbatul aflându-se în concediu.

Brancardierul angajat la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, cercetat de Poliţie în urma unei sesizări primite de la conducerea unităţii medicale în care se semnala faptul că acesta a fost surprins aplecat asupra unei paciente internate în Secţia de Terapie Intensivă, a fost „retrogradat“ la spaţii verzi până la elucidarea cazului. Fapta incriminată se întâmpla în noaptea de 13 spre 14 mai şi a fost anunţată de către o asistentă, care pomenise chiar că bărbatul „era beat, cu pantalonii în vine şi cu greu am reuşit, împreună cu un coleg, să-l dăm jos de pe pacientă“. În informarea ajunsă la managerul spitalului nu mai apărea însă varianta descrisă de asistentă, ci doar faptul că era aplecat nefiresc asupra unei paciente. Cum nimeni nu putea preciza dacă a fost sau nu vorba de un viol, s-a apelat la poliţie, chemată să stabilească dacă fapta brancardierului are aspect penal. „Abia după aceea vom lua şi noi o decizie, în funcţie de răspunsul primit de la poliţie“, susţinea conducerea Spitalului Judeţean.
În ancheta demarată atât de poliţie, cât şi de Comisia de disciplină a spitalului nu s-a putut afla de la început părerea celui acuzat, internat în acel moment într-o clinică de psihiatrie. Brancardierul a fentat anchetatorii, intrând în concediu medical, dar până la urmă a fost nevoit să dea o notă explicativă către spital, în momentul în care s-a întors la serviciu pentru a solicita din nou concediu. „Acum este în concediu, abia luna viitoare va reveni la serviciu, dar ştiu că a fost pus să dea notă explicativă. A scris ceva de genul că i s-a făcut rău în momentul în care s-a apropiat de acea pacientă şi că a fost inconştient câteva minute, de aceea a fost surprins în acea poziţie. Nu apare nicăieri faptul că se afla sub incidenţa băuturilor alcoolice şi nici nu se poate dovedi acest lucru“, au spus cei din conducerea SJU Craiova.   

„Nu-l putem sancţiona în lipsă“

Până la finalizarea anchetei de către poliţie, Comisia de disciplină a spitalului a luat decizia de a-l scoate pe brancardier în afara unităţii, mai exact de a-l trece la spaţii verzi, acolo unde „nu mai poate intra în contact cu nici un bolnav“. „Aceasta este singura măsură legală pe care o puteam lua în momentul de faţă, folosindu-ne de faptul că acel brancardier nu avea ce să caute în salonul respectiv. Conform fişei postului, el doar transportă pacienţii şi materialele, nu are voie să se apropie de patul unui bolnav, cu atât mai mult să schimbe un pacient, să-l întoarcă de pe o parte pe alta sau să schimbe o lenjerie. Nici dacă aude că un bolnav este agitat, nu are voie să se apropie de el, ci trebuie să anunţe asistenta. Numai dacă i se cere ajutorul poate să vină la patul bolnavului, în prezenţa unui cadru medical. În aceste condiţii, am putut lua decizia de a-l transfera la un alt departament“, a explicat conducerea unităţii medicale.
Izolarea la spaţii verzi a brancardierului problemă va intra însă în vigoare abia din momentul în care acesta se va întoarce la serviciu, pentru că „nu-l putem sancţiona în lipsă, trebuie să ia la cunoştinţă decizia Comisiei de disciplină“. „O altă sancţiune i se poate aplica abia după ce poliţia ne va comunica rezultatul anchetei“, au mai spus cei din conducerea SJU Craiova. Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj au precizat că „aşteaptă încă rezultatele expertizei medico-legale dispusă în acest caz, în funcţie de care se vor lua măsurile legale“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS