21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinerii au protestat la Târgu Jiu

Minerii au protestat la Târgu Jiu

Peste 4.000 de mineri şi energeticieni, din 5.000 anunţaţi, au protestat ieri la Târgu Jiu împotriva administraţiei Complexului Energetic Oltenia (CEO). Sindicaliştii Federaţiei Naţionale Mine Energie, conduşi de Marin Condescu şi Ion Ruşeţ, s-au strâns la ora 12.00, în zona de sud a municipiului, la Interex, de unde, în jurul orei 12.30, au pornit într-un marş pe străzile municipiului. Pe tot traseul marşului, circulaţia autovehiculelor a fost deviată către străzi lăturalnice, jandarmii şi poliţia locală veghind să nu apară incidente. Prima oprire a protestatarilor a avut loc la sediul Complexului Energetic Oltenia, unde participanţii la marş au scandat împotriva conducerii companiei şi şi-au declarat nemulţumirea faţă de politica dusă de managerul Laurenţiu Ciurel, de a reduce salariile şi timpul de lucru, începând cu 1 iunie.

Vor demisia lui Ciurel

Coloana de protestatari a depăşit un kilometru lungime şi a pus la grea încercare nervii şoferilor. În faţa sediului Complexului Energetic Oltenia, muncitorii au scandat „Jos Ciurel!“ şi „Ieşi afară, javră ordinară!“ şi au cerut cu insistenţă demisia managerului privat al CEO. Cu toate că se aflau în clădire, nici unul dintre şefii companiei nu a ieşit să discute cu participanţii la miting, fiind sfătuiţi şi de forţele de ordine că nu este un moment potrivit pentru a face acest lucru.
Protestatarii au purtat zeci de pancarte cu mesaje împotriva politicilor de restructurare de personal duse de managerul Complexului Energetic Oltenia: „Cu Ciurel director, CEO n-are viitor!“, „Nu privatizării CEO!“, „Vrem vânzări de energie, nu actori de comedie!“, „Ciurele, noi suntem puterea!“, „Nu subvenţionării excesive a energiei verzi!“ sau „Eficientizare fără disponibilizare!“, „Răuţ şi Ciurel, nu uitaţi că aţi fost şomeri!“ şi altele.  

Nu vor reducerea timpului de lucru

Minerii şi energeticienii au fost însoţiţi, pe tot parcursul marşului, de către toţi cei peste 200 de lideri de sindicat din unităţile şi subunităţile Complexului Energetic Oltenia. Conform prim-vicepreşedintelui Federaţiei Naţionale Mine Energie, Ion Ruşeţ,  acolo unde nu s-a reuşit închirierea de autobuze, angajaţii Complexului Energetic Oltenia au venit la Târgu Jiu cu autoturismele personale.
Ruşeţ a precizat că administraţia Complexului a făcut presiuni asupra transportatorilor să nu închirieze autobuze pentru cei care doreau să vină la Târgu Jiu să conteste măsurile luate de administraţie în ultima perioadă şi care au avut efect reducerea substanţială a lefurilor pentru personalul cu funcţii de conducere. Una din principalele nemulţumiri ale sindicaliştilor este legată şi de faptul că salariaţii au depus cereri să îşi ia concediu pentru zilele de protest, respectiv joi şi vineri, însă directorii nu au vrut să le aprobe. O altă nemulţumire a sindicaliştilor vizează şi faptul că de la 1 iunie lefurile vor fi diminuate cu 20%, ca urmare a reducerii cu o zi a săptămânii de lucru, respectiv de la cinci la patru zile. Punctul final al marşului a fost Piaţa Prefecturii, din centrul municipiului, acolo unde se află şi sediul Diviziei Miniere, din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Liderii de sindicat au luat cuvântul şi i-au cerut lui Laurenţiu Ciurel să vină să le vorbească salariaţilor, aşa cum a promis la începutul săptămânii. Sindicaliştii au rămas în Piaţa Prefecturii până în jurul orei 14.15, după care forţele de ordine i-au condus pe mineri şi energeticieni către ieşirea din oraş.

Protestatarii, ameninţaţi cu disponibilizarea

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, care a ajuns în Piaţa Prefecturii după plecarea protestatarilor, a declarat că de măsurile de eficientizare a activităţii CEO depinde viitorul societăţii. Potrivit directorului general al CEO, în data de 16 iunie va prezenta situaţia Complexului în faţa Delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, care a cerut privatizarea majoritară a producătorului de energie din Oltenia: „Eu vreau să mă duc în faţa FMI cu o companie care are profit, nu cu una cu pierderi. Aceste măsuri trebuie luate pentru a nu ajunge într-o situaţie din care nu se poate ieşi.
Guvernul Ponta le-a transmis celor de la FMI că atâta timp cât CEO nu are datorii, nu are pierderi, îşi plăteşte datoriile la stat nu există motiv de privatizare. Cei de pe stradă trebuie să înţeleagă că în momentul în care firma ar fi privatizată, cel mai simplu lucru pentru un manager va fi să dea oamenii afară: să scadă cheltuielile, aşa cum s-a întâmplat peste tot.  Din păcate, o parte din colegii mei, după ce au văzut ce se întâmplă în stradă şi ce se strigă au spus că nu mai merită să fie angrenaţi în activitatea aceasta şi vor să renunţe. Este complet nedrept şi injust ce se întâmplă. Este doar un grup de 10 – 15 lideri de sindicat care au pierdut enorm, milionari în euro, cu salarii de zeci de mii de euro pe lună, care şi-au văzut periclitate afacerile şi continui să spun asta, indiferent ce manifestaţii vor fi. Am probleme în Directorat şi oamenii nu vor să mai vină după ce au văzut în stradă. Au venit cei de la Olservmin şi de la Sind Jilţ integral. Spun că Ciurel e agent infiltrat, care duce firma la faliment, că acoliţii mei au luat salarii mărite şi aşa mai departe. Asta este. Eu în faţa FMI voi merge cu datele unei companii care se află pe profit. Avem la cinci luni un profit de zece milioane de euro din activitatea de producţie şi zece milioane din cea financiară. Am avut primul trimestru cu plus şi lunile aprilie şi mai cu pierderi, din cauza vânzărilor slabe. Pe ansamblu, înregistrăm profit“, a declarat Laurenţiu Ciurel.

Ciurel anunţă peste 2.000 de concedieri

Directorul CEO a mai spus că aceia care au participat la protest se vor afla pe listele de disponibilizaţi, pentru că nu au înţeles momentul economic dificil prin care trece compania, anunţând că până în 2017 de la CEO vor fi disponibilizate 2.171 de persoane. Complexul va mai avea maximum 16.500 de angajaţi, 3.000 dintre aceştia urmând să fie angajaţi în baza unor contracte pe durată determinată. În replică, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, a afirmat că minerii care vor fi disponibilizaţi va trebui să meargă la Ciurel să le găsească alte locuri de muncă. Federaţia Naţională Mine Energie, care primise aprobare din partea Primăriei Târgu Jiu pentru a organiza şi astăzi un marş şi un miting în municipiu, a anunţat că acestea nu vor mai avea loc deoarece „în ziua de joi ne-am atins scopul pentru care am ieşit în stradă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS